реклама партнерів:
Головна » 2019 » Грудень » 30 » Український лікар з Чернігівщини віднайшов медичні докази голоду в 1946 — 1947 роках
12:52
Український лікар з Чернігівщини віднайшов медичні докази голоду в 1946 — 1947 роках
Український лікар з Чернігівщини віднайшов медичні докази голоду в 1946 — 1947 роках В архіві Рубанської лікарні Чернігівської області лікар-терапевт Олег Калиняк виявив медичні журнали часів 1946-1947 років, тепер їх передано до фонду Національного музею Голодомору.
Про це повідомляє "Експрес".

Як розповів лікар, в архіві лікарні збереглися лише записи повоєнних часів, всі що були раніше - не збереглися. Олег Калиняк зауважив, що всі подібні записи належало знищувати, а термін зберігання - не більше 20 років.

В описах у журналі згадуються ознаки хвороб, спричинених голодуванням. Також записано прізвище, ім’я, по-батькові та вік пацієнтів. Особливу увагу викликала позначка Ф11, підкреслена червоним олівцем. Таким чином позначали діагнози хвороб, спричинених тривалим голодуванням.

О. Калиняк:
— Найбільше цих позначок за 1947 рік — від лютого до вересня. А у журналі за 1949-й вони вже трапляються дуже рідко. Загалом є 1002 записи про людей, яких приймали у стаціонар. З них десь у 40% пацієнтів діагностовано симптоми, які були наслідком голодування, — кишкову непрохідність (адже люди їли навіть кору дерев), голодні набряки, апендицит. У 1982 році я почав працювати лікарем у селі неподалік Рубанки. І чув розповіді від людей, які народилися ще в 20-ті роки ХХ століття, про те, що їли під час голоду пацієнти в медзакладах — їм виварювали кістки і до цього навару додавали трохи крупи.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 674 | Теги: Олег Калиняк, голодомор, Чернігівщина, архів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar