реклама партнерів:
Головна » 2015 » Серпень » 19 » Унікальний петриківський розпис знову у Чернігові!
12:15
Унікальний петриківський розпис знову у Чернігові!
Унікальний петриківський розпис знову у Чернігові! Відкриття виставки та майстер-клас майстрині петриківського розпису Тетяни Гарькавої з Дніпропетровська відбудеться 21 серпня, у п’ятницю, о 15.00 у Чернігівському музеї сучасного мистецтва «Пласт-Арт» (на Валу, вул. Горького, 6).
Спільний проект Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» та Чернігівського музею сучасного мистецтва «Пласт-Арт».

Петриківський розпис виник задовго до появи християнства і грав роль оберегу. Люди вірили, що в красі є духовна сила, і тому вікна та двері будинків і навіть одяг обрамляли магічним орнаментом, який захищав господарів. Ця давня традиція орнаментики сотні років широко використовувалася в побуті українців, зокрема, у запорізьких козаків, і була популярна в поселеннях південних районів Приазов’я. Збереглася тільки в старовинному козацькому селі Петриківка.
Прославилася Петриківка завдяки самобутньому декоративного розпису, який виник разом з першими поселенцями в другій половині XVIII століття. Люди будували світлі глиняні будинки, прикрашаючи їх кольоровою глиною, господині намагалися розписувати свої хати квітковими візерунками. Розмальовували стіни, піч, камін, зовнішній фасад будинку — все це створювало єдиний художній ансамбль.
В основі петриківського мистецтва лежить образне сприйняття рідної природи, любов до української землі. Класичними елементами петриківського живопису є навколишні рослини, зображення яких, до речі, не використовується у жодному з існуючих видів розпису. Орнаментні мотиви, де переважають яскраві, насичені тони, привертають увагу не тільки колоритом, але й надзвичайною цілісністю творчої ідеї. Простота малюнка насправді приховує довгу й копітку роботу митця, який філігранно зображає дрібні деталі картини. Основними мотивами розпису є польові квіти, гілки калини, мальви, півонії, айстри.
Заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників України, досвідчений майстер петриківського розпису Тетяна Гарькава навчила малювати по-українськи майже півсвіту. Автор оригінальних розписів, які вирізняються декоративною насиченістю, унікальним поєднанням кольорів, відточеністю орнаментальних композицій. Її дивовижні твори знаходяться в багатьох музеях країн світу (Канада, Америка, Австралія, Кіпр, Англія, Франція). Майстриня брала участь у міжнародних виставках майже у 80 країнах світу. І знову вона представлятиме петриківський у стародавньому Чернігові, а для всіх бажаючих Тетяна Гарькава проведе майстер-клас.
Запрошуємо всіх шанувальників мистецтва на відкриття виставки, щоб помилуватися самобутнім декоративним розписом. А можливо, Ви і спробуєте намалювати квітку або візерунок...

Джерело: «Чернігів стародавній».









Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1590 | Теги: Чернігів, Петриківський розпис, Тетяна Гарькава | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar