13:01 В онкодиспансері відбулася журналістська ревізія. Поки що – без Ольги Фреймут | |
Як харчуються онкохворі в умовах бюджетного фінансування – це стало темою журналістської перевірки, яка відбулася в медичному закладі 11 квітня. Місцеві «ревізори» безпосередньо відвідали харчоблок онкодиспансеру, пройшлися сховищами, завітали в їдальні стаціонарів, поспілкувалися з пацієнтами та кухарями, позаглядали в кожну з каструль та пателень, скуштували страви, що заявлені в меню, та обговорили ряд болючих питань щодо покращення забезпечення якісним та кількісним харчуванням онкохворих. 12 замість 20 Як акцентував увагу головний лікар онкологічного диспансеру Валерій Зуб, на сьогодні в умовах бюджетного недофінансування медичної сфери вкрай важко відповідати нормативам харчування. Сучасний пацієнт харчується лише на 12,50 грн, тоді як згідно нормативів для онкохворих, ця сума складає 20 грн. Цього року в обласному бюджеті передбачено майже 1,5 мільйони на харчування, що лише на 200 тисяч перевищує торішній показник. Уся сума використана. – Відповідно, за таких цифр і цін забезпечити повноцінне харчування важко. Тому ми поставили собі завдання максимально зробити страви різноманітними, що вкрай важливо для онкологічного хворого, – коментує лікар. Болючим стало й питання закупівель продуктів. До впровадження тендерних процедур через ProZorro харчування було більш повноцінним: два рази на тиждень хворі отримували м’ясо та рибу, один раз на тиждень – курячі стегенця. Наразі хворі отримують м’ясо лише раз на тиждень, по два рази – рибу та курячі стегенця. Прикро, втім додають клопоту й несумлінні постачальники, якість запропонованих продуктів котрих бажає бути значно кращою. – У нас були такі випадки, коли із заявлених зразків продукту ЖОДЕН під час наших лабораторних досліджень не відповів навіть мінімальним вимогам стандарту. Ми суворо завертаємо цю продукцію, − говорить про реалії Валерій Зуб. Вижити онкодиспансеру допомагає спонсорська допомога: 5 тонн картоплі, яку привіз один із бізнесменів області, буряк , морква – поставки від Червоного Хреста, Ічнянський завод сухого молока забезпечив молочним концентратом… Щоденно в онкодиспансері харчується 300 пацієнтів. Щомісяця онкодиспансер закуповує по 250 кг стегенців та риби й 65 кг яловичини. Серед онкохворих постійно здійснюється анонімний моніторинг щодо якості страв. Про індивідуальне харчування Вже найближчим часом в онкодиспансері буде введено систему індивідуального харчування: тобто пацієнт з існуючого меню буде обирати собі страви до вподоби. На думку адміністрації, такий крок є наближенням до побажань пацієнта, система харчування стає максимально прозорою та значно знижується в такому випадку й відсоток харчових відходів. Як зазначила головна медсестра онкодиспансеру Лідія Столенець, відповідний набір продуктів для кожного хворого регламентується нормативними актами. Пацієнти харчуються за дієтою, так званими «столами». Згідно з вимогами кожного відділення, складається загальне меню онкодиспансеру. Як додає дієтсестра онкодиспансеру Валентина Іпатко, відкорегувати індивідуальні побажання пацієнтів – це цілком посильне завдання для кухарів онкодиспансеру, складніше – це приготувати страву з розрахунку на 12 грн! Не м’ясорубкою єдині Вагомою частиною процесу приготування якісних страв є приміщення та кухарське обладнання. Як зазначив головний лікар Валерій Зуб, харчоблок потребує потужної реконструкції, втім це питання вже опрацьоване: нещодавно виготовлена проектно- кошторисна документація. Після реконструкцій реанімаційного, радіаційного та поліклінічного відділень стартують ремонтні роботи в харчоблоці. За попередніми розрахунками, вартість робіт та придбання сучасного устаткування складе близько 2 млн гривень. Вкрай потрібні нові котли, витяжки, холодильники тощо. | |
|
Всього коментарів: 0 | |