реклама партнерів:
Головна » 2015 » Жовтень » 25 » В Україні розпочалися чергові місцеві вибори
08:32
В Україні розпочалися чергові місцеві вибори
В Україні розпочалися чергові місцеві вибори У неділю, 25 жовтня відповідно до ухваленої парламентом у липні постанови № 645-VIII відбуваються чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, інформує Тиждень.

Дільничні виборчі комісії відкрилися для голосування о 8 годині ранку й працюватимуть до 20 години, після чого розпочнеться підрахунок голосів. Проголосувати громадяни України зможуть лише за місцем офіційної реєстрації, оскільки Верховна Рада так і не розглянула жоден із трьох зареєстрованих законопроектів, який би надав можливість громадянам, здебільшого вимушено переміщених осіб, взяти участь у місцевих виборах за місцем фактичного проживання.
За інформацією Чернігівської міської виборчої комісії всі ДВК відкрились, порушень не зафіксовано, повідомляє Громадський штаб.

Вибори відбуваються в усіх регіонах України, крім територій, визнаних тимчасово окупованими – АР Крим, міста Севастополя, а також частини Донецької і Луганської областей.

Крім того, відповідно до подань керівників Донецької та Луганської військово-цивільних адміністрацій, Центральна виборча комісія встановила неможливість проведення виборів до 91 місцевої ради Донеччини та 31 місцевої ради Луганщини.

Разом із черговими місцевими виборами ЦВК призначила також перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад у 159 об’єднаних територіальних громадах та відповідних сільських, селищних, міських голів.
Для проведення і підготовки виборів Центрвиборчком сформував склад 640 територіальних виборчих комісій - обласних, районних, міських, районних у місті Києві виборчих комісій.

У цілому, 132 політичні партії прийняли рішення про свою участь у чергових місцевих виборів.
Нинішні вибори та підготовка до них здійснювалася на основі нового закону «Про місцеві вибори», що передбачає обрання депутатів сільських і селищних рад за старою мажоритарною системою відносної більшості, а депутатів обласних, районних, міських і районних у містах рад - за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій з закріпленням кандидатів в територіальних виборчих округах, на які поділяється багатомандатний виборчий округ.
Водночас вибори сільського, селищного, міського (міст, кількість виборців у яких є меншою ніж 90 тисяч) голови проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі - тобто в один тур. У містах же, де кількість виборців дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч, вибори мерів проводяться за мажоритарною системою абсолютної більшості, тобто для перемоги кандидат має набрати щонайменше 50%+1 голосів, інакше буде оголошено другий тур виборів. Датою проведення другого туру виборів мерів великих міст ЦВК визначила 15 листопада.
За ходом голосування стежитимуть 1554 міжнародних спостерігача від 14 іноземних держав та 14 міжнародних організацій, а також українські спостерігачі від 83 трьох вітчизняних громадських організацій, яким ЦВК надала такий дозвіл.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 922 | Теги: бюлетені, вибори, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar