реклама партнерів:
Головна » 2015 » Січень » 30 » Відзначення 97-ї річниці бою під Крутами на місці легендарної події
21:54
Відзначення 97-ї річниці бою під Крутами на місці легендарної події
Відзначення 97-ї річниці бою під Крутами на місці легендарної події 29 січня 2015 року на місці легендарного бою, де тепер знаходиться Меморіальний комплекс «Пам’яті Героїв Крут» проведено меморіальні заходи з нагоди 97-ї річниці історичної події.
Вшанувати пам’ять своїх героїчних предків з’їхалися кілька тисяч патріотів сучасної незалежної України з багатьох куточків Чернігівщини та всієї країни.
Вони поклали квіти до скульптурної композиції «Курсантська шинель» та схилили голови у скорботній хвилині мовчання за загиблими юнаками.
Поминальну літію у пам’ять про загиблих за рідну землю відправив Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української православної церкви Київського Патріархату Євстратій.
Учасникам заходу була представлена історична та літературно-мистецька композиції, присвячена вшануванню Героїв Крут. Зокрема, пролунав запис спогаду Аверкія Гончаренка, який керував українськими військами під Крутами.
Поіменно згадали 25 прізвищ розстріляних російськими загарбниками полонених захисників Крут, які вдалося встановити. Це студенти Київського університету Святого Володимира та Українського народного університету: Андріїв, Микола Божко-Божинський, Олександр Борозенко-Конончук, Кирило Головащук, Федір Гончаренко, Лука Дмитренко, Кирик, Микола Лизогуб, Володимир Наумович, Оверко Омельченко, Олександр Попович, Сидір Пурик, Василь Сірик, Микола Чижів, Олександр Шерстюк, Володимир Шульгин; гімназисти 2-ої Київської української гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства та інших гімназій: Микола Ганкевич, Василь Гнаткевич, Павло Кольченко, Микола Корпан, Мисан, Григорій Піпський, Андрій Соколовський, Іван Сорокевич, Євген Тарнавський.
Відкриваючи мітинг-реквієм Сергій Журман, в.о. голови Чернігівської облдержадміністрації, підкреслив: «Події того часу дуже багато значать для кожного свідомого українця. І ще ближчими, ще зрозумілішими стають вони для нас зараз, коли вже не сотні, а тисячі молодих і сильних духом людей протистоять ворожому війську на сході держави. Нині, як ніколи, стає актуальною історична паралель між розділеними майже століттям подіями».
Він висловив переконання: «Україна переможе, збереже свою єдність і цілісність. І стане дійсно незалежною, заможною державою, про яку мріяли герої Крут, яку всі ми прагнемо відстояти зараз».
Зачитав звернення Володимира Гройсмана, голови Верховної Ради України, з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут, Микола Звєрєв, голова Чернігівської обласної ради. Спікер парламенту закликав «пам’ятати події столітньої давнини, доблесть і вчинки молодих патріотів держави» та виносити уроки з історичних подій.
Микола Звєрєв у своєму виступі зазначив: «Те, що зробили у ті буремні дні герої Крут, показало всьому світові, що не згасла і ніколи не згасне яскрава зоря незламного національного духу українського народу».
Він наголосив: «Ми віримо: агресору на коліна нас не поставити! Адже нинішній спротив імперським зазіханням по-справжньому згуртував українців, докорінно зміцнив їх бойовий дух та відродив боєздатність Української армії. І саме тому наше з вами головне завдання – збудувати мирним і ратним трудом сильну, економічно міцну, соціально захищену, вільну і шановану всім світом державу».
Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті, заявив: «Історія свідчить: героїзм одних – часто це безвідповідальність інших. Зворотнім боком подвигу юнаків під Крутами є бездарність керівників тогочасної держави. Хтось мусив заплатити надзвичайну ціну, бо інший не зробив, що міг і мусив. Досягнення результату вимагає певного рівня зусиль. Цей рівень можуть забезпечити усі разом, об'єднавши свої сили. Або окремі одиниці, які досягнуть його для всіх, але ціною самознищення. Тому вміння єднатися може врятувати тих найкращих, здатних пожертвувати усім».
Під час виступу на мітингу ветеран Української повстанської армії Теодор Ячун нагадав учасникам про 10 заповідей вояка УПА, автори якого добре пам’ятали військову звитягу Героїв Крут.
У заході також взяли участь народні депутати України Валерій Давиденко, Олег Ляшко, Олег Купрієнко та Юрій Бублик, політичний діяч Олег Тягнибок, військові, правоохоронці, учасники АТО, представники Блоку Петра Порошенка, ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «УДАР», Народного Руху України, ветерани Української Повстанської Армії та численна громадськість.
На завершення урочистою ходою пройшли ліцеїсти Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, курсанти Чернігівського юридичного коледжу Державного пенітенціарної служби України, Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Національної академії Служби безпеки України.
Після урочистої частини виступив лауреат всеукраїнських фестивалів та конкурсів молодіжний гурт «Народна криниця» з Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької і народний артист України, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка, кобзар-лірник Василь Нечепа, артисти капели бандуристів імені Остапа Вересая.
По завершенню меморіального заходу учасники та журналісти ознайомилися з експозицію музею Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут». Розповіли відвідувачам про бій під Крутами у контексті боротьби за незалежність України у 1917–1920 роках крім штатних екскурсоводів цієї філії Національного військово-історичного музею України також і добровільні помічники: співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко та студенти історико-юридичного факультету Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.
У так званому «штабному» вагоні всі зацікавлені відвідали нову тематичну виставку «Чернігівщина у боротьбі за волю України». Підготували експозицію працівники Національного військово-історичного музею України та Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського.

Український інститут національної пам’яті
Фото Сергія Чернякова, "Чернігівський формат".























Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1308 | Теги: меморіал, Чернігівщина, крути | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar