реклама партнерів:
Головна » 2020 » Вересень » 27 » Виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ» презентували у Чернігові
17:23
Виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ» презентували у Чернігові
Виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ» презентували у Чернігові 23 вересня у Чернігові Український інститут національної пам’яті та Чернігівський обласний молодіжний центр представили виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ».
ЇЇ створили Український інститут національної пам’яті, Центр досліджень визвольного руху, Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» та Галузевий державний архів СБУ. Вона розповідає про систему ГУЛАГу, який нещадно експлуатував своїх в’язнів, аби витиснути з них максимум і перетворити на слухняних «будівників комунізму». Але українці, кинуті в табори, зберігали гідність, гуртувалися в мережі спротиву та врешті-решт спричинилися до повстань, які цю систему й розвалили.
«Правдиві без лакувань і замовчувань знання про минуле України, в тому числі й про такі жахи та випробування, відкривають очі на непереможну силу та потенціал як наших предків, так і сучасних поколінь українського народу», — поділилася своїми міркуваннями під час відкриття виставки Ірина СИМОНОВА, директор Чернігівського обласного молодіжного центру.
«Для мене особисто жодних ілюзій щодо злочинної природи комуністичного режиму СРСР вже давно немає. Особливо чітко мені це стало зрозуміло після власних спілкувань із дисидентами, які пройшли радянські концтабори. Ця виставка наочно показує проти чого й за що ми боремося. Свобода та незалежність дорогоцінні й варті будь-якої ціни», — зауважив чернігівський історик, кандидат наук, співробітник Управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олександр БОНДАР.
«Мені випала сумна честь чи сумний обов’язок у шістнадцятирічному віці разом із друзями-однолітками знайти в Чернігові таємне місце поховання розстріляних радянською владою у 1937-1938 роках жертв репресій. Зараз на тому місці, під селом Халявин Чернігівського району – це 20-й кілометр Гомельського шосе, стоїть пам’ятний знак, де проводяться вшанування вбитих на обласному рівні. Мого діда теж вбила комуністична влада під час так званого «Великого терору». Сьогоднішня презентація виставки є знаковою. Вона нагадує всім нам, що тоталітарні, авторитарні режими можуть дати народам, кожній людині тільки рабство, страждання і смерть», — наголосив Юрій СОКОЛОВ, поет і громадський діяч.
«Ми добровольцями пішли на фронт захищати Україну від російського агресора і не думали, наскільки сильний ворог. Ми його зупинили. Борці проти ГУЛАГу, насамперед українські патріоти, не думали, наскільки сильна влада СРСР, і вони перемогли. Такі виставки нагадують про наших славетних предків, а воля боротьби за свободу й незалежність завжди перемагає!», — заявив Володимир МИРОНЕНКО, учасник бойових дій в російсько-українській війні, голова обласної Координаційної ради ветеранів АТО/ООС при Чернігівській обласній державній адміністрації, член громадської організації «Спілка ветеранів АТО «Добробат «Чернігів».
«Виставка, на нашу думку, документально точно, без пощади показує сутність злочинного комуністичного тоталітарного режиму — форми російського імперіалізму. Концентраційні табори є душею цієї нелюдської системи. Без тотального насильства, рабства, надексплуатації такі держави існувати просто не можуть. Зверніть увагу на кількість стендів, присвячених боротьбі політичних в’язнів з кримінальними злочинцями – «блатними», «крадіями в законі». Кримінальників свідомо використовувала адміністрація тюрем і таборів радянської пенітенціарної системи, щоб знищити все людське у в’язнів, перетворити їх на слухняних рабів. Це були справжні й криваві війни з великою кількістю жертв. Проте, людяність, гідність, мужність всіх тих, хто вважав і вважає, що свобода є найвищою цінністю, перемогла. Знаково, що на чолі цієї боротьби, особливо після Другої світової війни, були українські патріоти, насамперед члени ОУН і воїни УПА, дисиденти й правозахисники. Вони перемогли ГУЛАГ, а потім і весь диктаторський режим, очолили відновлення незалежності України», — підкреслив Сергій БУТКО, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.
Він привернув увагу учасників до трьох фактів чернігівського регіонального виміру цієї теми в матеріалах виставки: «Перше. Після окупації більшовиками в 1919 році Слобожанщини та Чернігівщини, на жаль, першими в Україні концентраційні табори з’явилися саме в Харкові та Чернігові. На стенді ви побачите світлину виконавців цієї злочинної діяльності в губернії. Друге. Серед 1111 в’язнів Соловецької тюрми, яких кати комуністичного режиму вбили 27 жовтня — 4 листопада 1937 р. в урочищі Сандармох, був і наш земляк — Марко Вороний, уродженець Чернігова, український поет, перекладач. Третє. Творці виставки не дарма одним із табірних «патріархів», лідерів боротьби за свободу та демократію, незалежність України назвали саме Левка Лук’яненка, уродженця села Хрипівка Городнянського району Чернігівської області, автора Акта проголошення незалежності України. Отже, цілком логічно, що пропонована вашій увазі виставка названа саме так: «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ».

Виставку протягом двох тижнів можна переглянути в Чернігівському обласному молодіжному центрі (вул. Магістратська,3, м. Чернігів).

Сергій ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті












Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1620 | Теги: виставка, Чернігів, Гулаг, Сергій Бутко | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar