реклама партнерів:
Головна » 2022 » Жовтень » 13 » Захисник України ранньомодерної доби Мартин Небаба
09:21
Захисник України ранньомодерної доби Мартин Небаба
Захисник України ранньомодерної доби Мартин Небаба Чернігівська земля славна воїнами-захисниками, які захищали наш край від ворога в різні історичні епохи.
Славетний козацький полковник Мартин Небаба походив із міщанської родини Коростишева. З молодих літ опинився на Запорізької Січі, обирався отаманом.
У травні 1648-го очолив повстання проти польської влади на Сіверщині. Організатор і перший полковник Борзнянського полку. Згодом став на чолі Чернігівського полку, командував визволенням Стародуба, Новгород-Сіверського та Чернігова. Брав участь у Пилявецькій битві, визвольному поході на західноукраїнські землі, боях під Дубно, облозі Львова та Замостя. На початку 1649-го призначений наказним гетьманом лівобережних полків.
Одягненого у зелений атласний жупан, коштовний панцир із золотими ґудзиками, з оправленою шаблею і перстнем на пальці, сучасники називали Небабу одним з найкращих полковників Хмельницького і характеризували як людину надзвичайної хоробрості.
Навесні 1651 року Небаба керував обороною Чернігово-Сіверщини від наступу військ литовського князя Януша Радзивілла. Загинув 16 липня у бою з переважаючими силами ворога під Ріпками поблизу Лоєва (тепер Білорусь).
Коли Небаба став до бою з головними силами литовців, у тил йому вдарив загін литовсько-польської кінноти полковника Мирського. Козаки мали змогу вирватися з цих «кліщів» і відійти. Однак необхідно було затримати ворога хоча б на добу, аби дати змогу полку Степана Пободайла відійти до Чернігова й закріпитися. Козаки Мартина Небаби продовжили битися з литовськими авангардами і таки затримали велике військо гетьмана литовського. У бою Небаба втратив праву руку, але перехопив шаблю лівою і відбивався, доки не був зарубаний на місці. За легендою, Януш Радзивілл, вражений мужністю Небаби, наказав над місцем його поховання насипати високу могилу.
Степан Пободайло все ж таки встиг організувати надійну оборону Чернігова. Після невдалого першого штурму, ворог облишив спроби здобути місто і вирушив у напрямку Києва.
В лютому 2016 року одну з центральних вулиць Чернігова було перейменовано на вулицю Мартина Небаби. А в селищі Ріпки на честь першого чернігівського полковника встановили пам'ятний камінь.

Козак Небаба, ох, таки ж не баба!
Якби під ним не встрелили коня,
хіба б поліг від рук якогось драба
козак Небаба, вихрові рідня?!

Ліна КОСТЕНКО, поема «Берестечко»

Сергій ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1590 | Теги: Мартин Небаба, Сергій Горобець, історія | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar