реклама партнерів:
Головна » 2019 » Вересень » 16 » 16 вересня. Домни Нікомедійської, апогей копання картоплі...
09:52
16 вересня. Домни Нікомедійської, апогей копання картоплі...
16 вересня. Домни Нікомедійської, апогей копання картоплі... Сьогодні Домни Нікомедійської. Ця свята загинула мученицькою смертю разом з іншими християнами на чолі зі священномучеником Анфімом, єпископом Нікомідійським.
Гоніння на віруючих у Нікомедії відбувалися за двох імператорів – Діоклетіана та Максиміана. Особливо ж загострилася ситуація після того, як сталася пожежа в імператорському палаці. Ясна річ, почали шукати ворогів. Запідозрили місцевих християн – дивних людей, що відмовлялися приносити жертви язичницьким богам, натомість сповідували любов до розіп’ятого Христа. Їх схопили і після тортур стратили. Свята Домна, до того як стати християнкою, служила жрицею в язичницькому храмі.

На Домни сягало свого апогею копання картоплі. На городах хазяї розпалювали вогнища, пекли бульбу і гріли руки, «щоб не мерзли зимою». Прикметно, що на сьогодні українська картопля — найдорожча в східноєвропейському регіоні. Приміром у сусідніх Росії та Білорусі вона майже вдвічі дешевша. А ще на Домни прали, лагодили і складали до скринь літній одяг, натомість дістаючи теплий.

Вітайте з іменинами Петра, Єфима, Василісу, Сергія, Андрія, Василя.

За матеріалами Укрінформ



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 661 | Теги: прикмети, Картопля, церковні світа | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar