реклама партнерів:
Головна » 2019 » Вересень » 19 » 19 вересня. Чудо Архістратига Михайла
07:54
19 вересня. Чудо Архістратига Михайла
19 вересня. Чудо Архістратига Михайла У нас нині свято не свято, день не день, а чудо Михаїла, а якщо бути точнішим – чудо Архістратига Михайла, яке трапилося в Хонах (Колоссах).
У Фрігії, неподалік від міста Ієраполя, знаходився храм на честь архістратига Михаїла, збудований коштом місцевого заможного мешканця на знак подяки за одужання доньки. Дівчинка була німою, але одного разу, напившись води з джерела, що протікало неподалік майбутнього храму – одужала. Після того чимало місцевих язичників стали християнами. Втім, недоброзичливці-язичники вирішили знищити храм – вони поєднали русла двох гірських річок і направили на церкву. Паламар того храму на ім’я Архип почав молитися, благаючи архангела Михаїла захистити обитель. І був почутий. Несподівано, наче блискавка, з’явився архангел, вдарив списом у скелю і бурхливий потік, що загрожував ось-ось змести все на своєму шляху, повернув до глибокої ущелини. Храм було врятовано, віряни раділи і славили Бога і архангела Михаїла, а присоромлені недруги повтікали. Місце, де сталося диво, отримало назву Хони, що означає «ущелина», «впадина».

Українці на “Михайлове чудо” намагалися не працювати, бо хто порушить закон, того неодмінно «Михайло покарає». Про це існує безліч переказів. У зв’язку з цим від Михайла починали справляти храмові свята, варити питний мед («медовуху») і влаштовувати «кануни», тобто громадські розпродування медівки. Тому й казали: «До Михайла й толока файна». А ще спостерігали, як опадає листя з осики: якщо «лицем» вгору – до студеної зими; коли ж навпаки – до відносно теплої.

З іменинами вітайте Дмитра, Костянтина, Івана, Всеволода, Давида.

За матеріалами Укрінформ



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 451 | Теги: прикмети, Михайлове чудо, церковні свята | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar