реклама партнерів:
Головна » 2009 » Лютий » 15 » Хрін-молодець — проти кашлю й нежитю борець
20:15
Хрін-молодець — проти кашлю й нежитю борець
Хрін-молодець — проти кашлю й нежитю борець Кашель і нежить — ще одна «ознака» зимового періоду. Позбутися цих неприємних симптомів допоможе хрін. Він починає зцілювати вже в процесі його приготування. Їдкі випари цієї рослини дуже корисні.
Адже в хроні міститься глікозид синігрин. А коли його терти, синігрин розщеплюється на алілгірчичну ефірну олію та лізоцим. Цією олією зумовлюється гострий запах і смак хрону, а випаровуючись, вона подразнює слизові оболонки і спричиняє сльозотечу, а то й кашель. Тож відбувається посилення сльозо- та слизовиділення і таким чином пришвидшення очищення дихальних шляхів.
Однак слід урахувати, що ще й лізоцим та наявні в хроні леткі речовини фітонциди мають бактерицидні властивості, тобто здатні знищувати хвороботворні мікроорганізми. Одночасно в організмі в сотні разів збільшується виробництво фагоцитів і антитіл до збудників запальних процесів у дихальних шляхах — стверджують американські дослідники. Отже, хрін — це доступний нешкідливий природний засіб боротьби із застудними хворобами, позаяк внаслідок його дії їхні збудники не лише гинуть, а й швидко виводяться з організму разом із продуктами їх розпаду.
Безсумнівно, найліпшим лікуванням є профілактика. Тому страви з хроном мають бути постійно на обідньому столі, а їх є десятки. Звісно, потрібно враховувати стан здоров’я організму, бо, на жаль, у разі підвищеної кислотності шлункового соку, запалень слизових оболонок травного тракту, панкреатиту, гломерулонефриту хрін може зашкодити. У такому разі потрібен індивідуальний підхід і консультація в лікаря.
Якщо довелося переохолодитися, за таких обставин помічні гарячі ванни і пиття. Але і хрін стає запобіжним засобом проти запалення. Слід потерти корінь хрону, накласти на полотнинку і прикласти до стоп, гомілок, на груди чи поперек (попередньо це місце змастити олією або гусячим салом). Хрін діятиме як гірчичники, тому тримати його на шкірі потрібно всього кілька хвилин.
Корисно для профілактики та лікування робити інгаляції: натерти корінь і дихати випарами, поки не потечуть з очей сльози.
У разі запальних процесів у дихальних шляхах, що супроводжуються кашлем, п’ють шість-сім разів на день по кілька ковтків такої суміші: взяти по 2 ст. л. свіжого соку хрону, моркви та редьки, змішати з 6 ст. л. молока чи води з медом. Якщо кашель застарілий — слід пити по 0,5 ч. л. суміші тертого хрону та лимонного соку (1:1) після сніданку та обіду.
Хронічного нежитю позбуваються, вживаючи кашку хрону із соком лимона (1 корінь хрону, 2 лимони) по 0,5 ч. л. двічі на день за півгодини до їди. Спочатку спостерігається рясна сльозо- і слизотеча, та це добротворний процес очищення, який потрібно перетерпіти.
Хворим на бронхіт доцільно приймати по 1 ч. л. суміші 150 г тертого хрону та соку двох лимонів натще та під час нападу кашлю (суміш тримати в холодильнику, перед вживанням трохи підігрівати). Одночасно рекомендують накладати компрес: полотнинку змочити свіжим соком хрону і прикласти до змащених олією грудей, тримати до відчутного печіння. Курс комбінованого лікування — до одужання.
Лікування гаймориту з допомогою хрону складніше і триваліше. Помічну суміш готують із третини склянки тертого хрону та соку 2—3 лимонів, приймають по половині чайної ложки натще та за 20—25 хв після їди. На сльозотечу уваги не звертати і продовжувати лікування щодень упродовж 3—4 місяців. Можливий повторний курс після двотижневої перерви. За 2 роки (курс лікування проводити восени та навесні) гайморит перестає турбувати.
Так само лікують синусит. А в разі астми 150 г тертого хрону змішують із соком 2—3 лимонів і вживають суміш по 1 ст. л. вранці натще. Зазначену суміш можна вживати для очищення організму від слизу по 0,5 ч. л. двічі на день — натще і перед обідом. Курс лікування — до зникнення ймовірних сльозотечі та тяжкості в голові. Закріпити результати доцільно свіжим морквяним соком перед їдою.

Застереження! Дітям до 12 років вживати хрін як їжу чи ліки не потрібно.

Джерело: "Ваше здоров"я", http://www.vz.kiev.ua/pop/03-09/6.shtml



Категорія: Медицина | Переглядів: 4348 | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar