реклама партнерів:
Головна » 2009 » Лютий » 17 » Як позика Світового банку дозволить покращити послуги водопостачання у Чернігові
20:15
Як позика Світового банку дозволить покращити послуги водопостачання у Чернігові
Як позика Світового банку дозволить покращити послуги водопостачання у Чернігові 16 лютого відбувся прес-тур журналістів на КП "Чернігівводоканал".
Представники засобів масової інформації ознайомилися з роботою підприємства. Зокрема, відвідали водозабірну станцію у Ялівщині, з якої власне починався розвиток системи міського водопостачання, та насосну станцію каналізації №1.
У рамках прес-туру також відбулася прес-конференція Чернігівського міського голови Олександра Соколова і начальника КП "Чернігівводоканал" Олександра Шкіня.
Зокрема, О.Соколов наголосив, що отримання кредиту Світового банку є прикладом успішної роботи щодо залучення інвестицій, особливо серед комунальних підприємств. "Безумовно, така фінансова підтримка є успіхом для підприємства, як добре, що це сталося", - сказав міський голова. Він підкреслив, що це перший досвід отримання кредиту Світового банку у Чернігові і працівники КП "Чернігівводоканал" за своїм фаховим рівнем готові до втілення проекту й надалі працюватимуть, аби послуги водопостачання у місті покращувалися та відповідали європейським стандартам.
О.Шкінь зазначив, що головним джерелом залучення інвестицій на найближчі роки на КП "Чернігівводоканал" є участь у проекті Світового банку "Розвиток міської інфраструктури". У рамках цього проекту у 2005 році спеціалісти Світового банку вивчили роботу 175 підприємств водопостачання і водовідведення. Відбір підприємств здійснювався на основі критеріїв конкурсного відбору, що відповідають вимогам: поступове покриття експлуатаційних витрат, витрат на технічне обслуговування і ремонт упродовж терміну реалізації проекту, відповідність кваліфікаційного рівня персоналу. За результатами атестації були відібрані водоканали м. Одеса, Івано-Франківськ та Чернігів. Угоду про позику ратифіковано Верховною Радою України 24 вересня 2008 року, вона набула чинності з 10 листопада 2008 року.
Проект передбачає отримання підприємством у 2009-2012 роках 14,8 млн. дол. США по "закритому компоненту" та орієнтовно 8 млн. дол. США по "відкритому компоненту". Уже складено відповідні плани закупівель. Передбачається по "закритому компоненту" спрямувати 200 тис. дол. на розробку проектно-кошторисної документації у 2010-2011 роках. Більша частина кредиту (понад 8 млн. дол. США) буде витрачена на заміну аварійних ділянок водопровідних та каналізаційних мереж у 2009-2010 роках. Ще 1,65 млн. дол. використають на заміну та реабілітацію аварійних ділянок водопроводу у 2011-2012 роках. Крім того, 3,5 млн. дол. підприємство планує спрямувати на закупівлю транспортних засобів, у тому числі сучасної землерийної техніки, спецтехніки, автокранів, аварійних машин; 800 тис. дол. буде витрачено на придбання систем дистанційного контролю для підвищення якості води, 100 тис. дол. – для оновлення лабораторного обладнання.
Закупівлі по "відкритому компоненту" передбачають витрати 3,5 млн. дол. на встановлення економного насосного обладнання на насосних станціях водопроводу і каналізації; 2,5 млн. дол. – на закупівлю заглибних насосів на артезіанських свердловинах (заміна обладнання планується на 56 свердловинах).
О.Шкінь уточнив, що початок робіт заплановано на весну 2009 року, а у першій декаді березня має відбутися перший тендер на закупівлю обладнання. Закінчення робіт та освоєння коштів кредиту має відбутися до 2013 року. "Кредит Світового банку отримано на найбільш вигідних на сьогодні умовах: перші п’ять років сплачуються лише відсотки, а власне кредит – упродовж наступних 15 років", - додав він, зауваживши, що відсоткова ставка за кредитом не перевищуватиме 4,5%.
Крім того, встановлення нового обладнання дозволить економити на споживанні електроенергії і за рахунок зекономлених коштів сплачувати кредит.

Довідкова інформація: Водопостачання у Чернігові здійснюється із 97 артезіанських свердловин, загальною потужністю майже 130 тис. м.куб. на добу. У тому числі 34 свердловини видобувають воду з нижньокрейдового горизонту, глибиною 680-760 м, видобуток цих свердловин складає майже 70% загального обсягу подачі води у місті. У місті 62 свердловини виробили свій термін експлуатації.
Вода у міську водопровідну мережу надходить з чотирьох насосних станцій другого підйому – Ялівщина, Подусівка, Бобровиця та Полуботки.
Стічні води через каналізаційні мережі, довжиною 300 км, потрапляють на очисні споруди. де проходять механічну, біологічну очистку та доочищення в біоставках. Каналізаційні мережі достатньо зношені, причому 115 км експлуатуються понад 25 років. Очисні споруди побудовані у 60-х роках минулого століття і їхнє обладнання та технології не у повній мірі відповідають екологічним вимогам сьогодення. Тому є нагальна потреба реконструкції очисних споруд.
Добовий видобуток води у м. Чернігові у 2008 році складав 74 тис. куб.м. і постійно скорочується через зменшення споживання. Основний споживач води – населення (76% загального обсягу). Промисловість використовує 16% води, бюджетні організації 8%.
Водночас, КП "Чернігівводоканал" є одним з найбільш ефективно працюючих водопостачальних підприємств України. Воно має найменші витрати електроенергії на одиницю об’єму видобутої води та один з найменших показників втрат води – 25,6%. Показники продуктивності праці найвищі серед споріднених підприємств – 5,5 працюючих на 1000 абонентів.
Серед стратегічних завдань підприємств є забезпечення якості наданих послуг. Зокрема, якість питної води постійно контролюється лабораторією підприємства. Контроль здійснюється у місцях забору – підземних джерелах та у розподільчій водопровідній мережі. На підприємстві також створено систему управління якістю наданих послуг, що відповідає стандартам ISO 9000.
Однак підприємство має суттєві проблеми із якістю води у мережах через їх зношеність. Так, 19% основних фондів КП "Чернігівводоканал" експлуатуються понад 30 років, 39% - від 20 до 30 років, 24% - від 10 до 20 років і тільки 18% - до 10 років. Це призводить до великої кількості аварій – у середньому 600 за рік, вторинних забруднень через стан водогону і додаткових забруднень внаслідок аварій.
Підприємство визначило основні проблеми, вирішення яких дозволить утримувати якість водопостачання на рівні сучасних вимог. Для споживача – це незадовільна якість води через вторинні забруднення, недостатній тиск води у мережах в окремих мікрорайонах міста та значна кількість вуличних колонок. Для підприємства у водопостачанні – це значні обсяги недообліку та втрат води, високе енергоспоживання, вторинні забруднення та зношеність мереж; у водовідведенні – висока аварійність каналізаційних мереж, зношеність насосного і технологічного обладнання, низько ефективна робота очисних споруд.
Для вирішення цих проблем, за участі Інституту місцевого розвитку фахівці КП "Чернігівводоканал" розробили під егідою АМР США у рамках програми ПАДКО Стратегічний план розвитку підприємства, реалізація якого має забезпечити стабільну роботу систем водопостачання та водовідведення, підвищення якості послуг та зниження виробничих витрат. У структурі собівартості послуг основні статті витрат – електроенергія (36%), заробітна плата (25%), податки (14%). Вирішення завдань Стратегічного плану розвитку потребує значних інвестицій. Щоб привести стан водопостачання та водопостачання у Чернігові до сучасних європейських вимог потрібно понад 2 млрд. грн. Таких коштів у найближчі роки очікувати важко. Однак підприємство, починаючи з 2004 р., значно збільшило обсяги інвестицій, які залучаються з трьох джерел – власні кошти підприємства, кошти державного та місцевого бюджетів. У 2008 році залучено рекордну суму інвестицій – майже 23 млн. грн., у тому числі з державного бюджету – 14,7 млн. грн.

Ірина Синельник



Категорія: ЕКОНОМІКА | Переглядів: 1484 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 1
avatar
0
1 Юрий • 17:25, 21.04.2009
Сайт поселка Немешаево http://www.nemeshaevo.kiev.ua
avatar