реклама партнерів:
Головна » 2009 » Лютий » 25 » Обов’язок сущих – вшанування безвинно-убієнних
17:34
Обов’язок сущих – вшанування безвинно-убієнних
Обов’язок сущих – вшанування безвинно-убієнних Більшість світових релігій сповідує тезу про те, що життя людині дароване Богом і тільки Всевишній може вирішувати, коли і в який спосіб його забрати. Жодна людина не має права позбавляти життя іншої – це є однією з основних Заповідей Божих. Україна у ХХ ст. пережила три страшні голодомори. Ця трагедія , масштаби якої досі остаточно не досліджені та не усвідомлені, завдала генетичному потенціалу нації непоправного удару, соціальні, психологічні, демографічні, і, найголовніше, духовні наслідки якої даються взнаки і сьогодні. Таким чином, збірник матеріалів «Обов’язок сущих – вшанування безвинно-убієнних: слово керівників церков та релігійних організацій Чернігівщини про пам’ять жертв Голодомору 1932 – 1933 років в Україні», підготовлений представником Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергієм БУТКО спільно з начальником відділу у справах релігій Чернігівської облдержадміністрації Віктором МОЛОЧКО є надзвичайно важливим заходом, мета якого ще раз привернути увагу громадськості до проблеми подолання наслідків жахливих подій 1932 – 1933 рр.
Видання здійснено Чернігівською облдержадміністрацією у рамках серії книг наукової та науково-популярної літератури «Пам’ять народу неубієнна», присвяченої висвітленню подій Голодомору на Чернігівщині 1932 – 1933 рр. Читачу запропоновано текст Закону України «Про Голодомор 1932 – 1933 рр. в Україні», історичний нарис про причини, перебіг та наслідки голоду, а головне, звернення та оцінки очільників більшості з існуючих в краї Церков та релігійних організацій з приводу трагедії.
Унікальність збірника полягає в тому, що завдяки ініціативі влади представникам релігійних організацій надана можливість не лише висловитися з приводу оцінки означених подій, а й шляхом молитви за душі померлих від голоду людей допомогти сучасникам усвідомити і пам’ятати про страшний період в історії власного народу для унеможливлення повторення трагедії та кращого розуміння нашого майбутнього. Зусилля влади та церковних організацій об’єдналися у намаганні допомогти суспільству знайти сили для прощення та духовного очищення від глибоких та болісних ран, виховання прийдешніх поколінь у дусі свободи та віри. Об’єднання зусилля всіх конфесій, що діють сьогодні на теренах України, задля осмислення уроків історії, можливо, дозволить зробити ще один крок назустріч вирішенню питання подолання їх внутрішнього розколу задля майбутнього процвітання країни та нації, сприятимуть, нарешті, формуванню Духовного Храму в Україні.

Ольга Гейда, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та археології України Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Шевченка

Збірник матеріалів «Обов’язок сущих – вшанування безвинно-убієнних: слово керівників церков та релігійних організацій Чернігівщини про пам'ять жертв Голодомору 1932 – 1933 років в Україні». – Чернігів: КП «Чернігівські обереги», 2008. – 44 с.



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1610 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar