реклама партнерів:
Головна » 2019 » Вересень » 21 » 21 вересня. Святкуємо Різдво Пресвятої Богородиці, другу Пречисту
08:13
21 вересня. Святкуємо Різдво Пресвятої Богородиці, другу Пречисту
21 вересня. Святкуємо Різдво Пресвятої Богородиці, другу Пречисту Нині святкуємо Різдво Пресвятої Богородиці, яке в народі називали другою Пречистою або «Осениною». Різдво Богородиці святкується від ІV століття й розпочинає річний церковний цикл дванадесятих (головних) свят.

Зазвичай на другу Пречисту було заведено просити Богородицю про сприяння бездітним жінкам в народженні дитини. У давнину воно так і називалося – святом Рожаниці – і було жіночим родинним і родильним святом. У деяких регіонах України його ще називали «бабським святом». Дітям забороняли ходити польовими та лісовими дорогами, бо «на них вужі сушаться». З цього дня (деінде з Семена) вже можна було засилати сватів (весілля справляли тільки з Покрови). Для пасічників це був останній термін підготовки (утеплення) вуликів на зиму, а власники овець удруге їх стригли. До другої Пречистої вже годилося повністю викопати бульбу («Пречиста, — казали з цього приводу, — картопля чиста») і засіяти землю житом, бо «Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає».

«Прийшла перша Пречиста – одягла природа намисто, прийшла друга Пречиста – взяла комара нечиста, прийшла третя Пречиста – стала діброва безлиста».

Іменинники нині Марія, Іван, Георгій, Софія.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 449 | Теги: Пречиста, прикмети, церковні свята | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar