реклама партнерів:
Головна » 2015 » Вересень » 3 » Чернігів і голуби: щось треба робити
10:33
Чернігів і голуби: щось треба робити
Чернігів і голуби: щось треба робити На Красній площі, у скверах біля музичного фонтану й на проспекті Миру, в інших громадських місцях Чернігова можна спостерігати, як люди годують голубів. Це – і бабусі, і мами з дітками, і молоді пари. Птахи воркують, суєтно дзьобають корм і залишають після себе багато посліду. Комунальні служби з благоустрою його не прибирають, хоча голуби й переносять понад 20 хвороб.

«По цих «голуб’ячих місцях» просто гидко ходити, – бідкається вихователька дитячого садка Людмила Миколаївна. – Наче в якомусь пташнику: то остерігаєшся послизнутися, то боїшся, що зараз на голову плюхне. Пів-літа немає дощу, і ніхто не додумався бодай раз прибрати загиджені тротуари і сквери. Хоч би раз поливальна машина промила. Думаю, не завадило б і з хлоркою».
Інше місце, де роками гніздяться і залишають послід чисельні зграї цих птахів, – горища багатоповерхових будинків. Оскільки горішні вікна і самі горища жоден ЖЕК не доглядає, то там лежать сотні кілограмів сухих отруйних калових мас. А як тільки «порветься» покрівля і на горище потрапить дощова вода (а таке буває часто) – смердючий і небезпечний розчин тече по стінах на кілька поверхів униз, і люди цим дихають.

Що кажуть ветеринари?
На свій інформаційний запит до Головного управління ветеринарної медицини в області отримала таку відповідь: «… голуби дійсно беруть участь у перенесенні більше ніж 20 інфекційних хвороб, у тому числі, спільних для тварин і людей. Найбільшу небезпеку для людей становлять віруси орнітозу, хвороби Ньюкасла, енцефаліту, грипу. З бактеріальних інфекцій – сальмонельоз, туберкульоз, псевдотуберкульоз, лістеріоз, туляремія. З типу «найпростіші» – токсоплазмоз, кокцидіоз.
Також найдрібніші частинки пилу, що утворюються при висиханні посліду голубів, становлять небезпеку під час дихання людини та в подальшому загрозу для її здоров’я, оскільки проникають у легені. При надмірному вдиханні пилу в людини може виникнути алергічне запалення легень, кашель, задишка. Частинки пилу, що приникають у дихальні шляхи, викликають подразнення слизової оболонки. Крім того, в частинках пилу висушених калових мас та залишках інфікованих кормів у значній кількості можуть міститися патогенні мікроби».

Відповідальності не несе ніхто…
Разом із викладеною вище інформацією мені роз’яснили, що ветеринарна та фітосанітрна служби не несуть відповідальності за санітарний стан житлових помешкань. Так само не несе відповідальності за наше житло і санітарно-епідеміологічна служба. Про ЖЕКи не варто й заїкатися: в переліку послуг з утримання будинків прибирання горищ ніколи не значилося. Хіба горища не є частиною будинку? Якщо підвали нібито доглядають (труять мишей і комах), то чому всі забули, що на горищі також можуть жити шкідники? Отак дивна комунальна логіка.
На цю проблему намагалася звернути увагу всіх: писала запити й заяви міському голові, депутатам профільної комісії в міськраді, в управління житлово-комунального господарства міськради, в управління охорони здоров’я міськради, обласне управління охорони здоров’я, депутатам обласної ради… Отримала купу відповідей, які зводяться до одного: означене питання «до нашої компетенції не належить».

Чим можна заразитися від голубів?
Хвороба Ньюкасла протікає по типу гострого катара дихальних шляхів, викликає фарингіти, трахеїти, кашель, можливий кон’юктивіт, а в дітей – ураження головного мозку. При орнітозі вражаються печінка, селезінка, легені та центральна нервова система. Хвороба небезпечна тим, що викликає тяжкі респіраторні порушення. Вірус стійкий до заморожування та висушування. Пташиний туберкульоз у людини протікає з ураженням шкіри та слизової оболонки. Сальмонельоз вражає шлунково-кишковий тракт, бешиха – запалення шкіри та м’яких тканин, лістеріоз – харчова інфекція, небезпечна для вагітних, бо вражає плід. Токсоплазмоз протікає як тиф, вражає лімфовузли, печінку, серце, очі. Орнітоз проявляється як гостре респіраторне захворювання з лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням легень.
Хоча небезпеку становлять лише хворі птахи, проте хто може бути впевнений, що чернігівські пернаті здорові? Тож після годування птахів не варто нехтувати гігієнічними процедурами. Потрібно вимити руки з милом або протерти спиртовою серветкою. Дітям не можна терти брудними руками очі та ніс, засовувати пальці в рот, торкатися продуктів харчування.

Доки люди не зрозуміють
Європейські міста давно мають свої програми нейтралізації шкоди від пернатих, бо універсального рецепту не існує. Заборона на годівлю голубів діє у Мюнхені. У Відні майже всі внутрішні дворики і фасади історичних будівель закриті спеціальними сітками. У болгарському місті Руса, щоб не пускати голубів на центральну площу, використовують спеціальний ультразвук. Під загрозою штрафу заборонили годувати голубів жителям Гонконгу. Англійська влада, рятуючи пам'ятки Лондона від руйнівної дії голубиного посліду, вдалися до допомоги утримувачів ловчих соколів і яструбів. Вважається, що хижі птахи – природний і екологічний метод, на відміну від інших.

P.S. Очевидно, що доки самі чернігівці не усвідомлять ступінь небезпеки від голубів, доти ніяка влада нічого з ними робити не буде.

Любов ПОТАПЕНКО, facebook



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 1523 | Теги: інфекція, екологія, Чернігів, голуби | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar