реклама партнерів:
Головна » 2017 » Серпень » 25 » Чернігівські археологи зробили сенсаційне відкриття
20:31
Чернігівські археологи зробили сенсаційне відкриття
Чернігівські археологи зробили сенсаційне відкриття Сенсаційним відкриттям стала знахідка городища Х століття.
Про це пише старший викладач кафедри історії та археології України ЧНПУ імені Шевченка В’ячеслав Скороход на своїй сторінці у Facebook.

Днями закінчився черговий археологічний сезон 2017 року.
Науково-дослідним центром археології та стародавньої і ранньомодерної історії Північного Лівобережжя ім. Д.Я. Самоквасова, Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка проведено чотири археологічні експедиції, у яких взяли участь наукові співробітники ІА НАН України, Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського, Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка та ін.

За словами В’ячеслава Скорохода, у квітні – травні цього року було обстежено і прошурфовано с. Морівськ (літописний Моровійськ) та його околиці. Роботи велися на дитинці та посадах давньоруського міста ХІІ ст., що у ХVI – XVII ст. було фортецею на кордоні “московського царства” і Речі Посполитої. У ХVIII – ХІХ ст. на Дитинці стояла дерев’яна церква Святого Миколая, навколо якої сформувався цвинтар. Отримані матеріали ХІІ – ХVII ст. В одній із садиб експедицією сфотографованого курган давньоруського часу, що зберігся до наших днів.

«Сенсаційним відкриттям стала знахідка городища Х ст. у південній частині селища. Експедицією був закладений шурф, що потрапив у тіло валу, та зібраний підйомний матеріал. Нововиявлене городище було попередником літописного Моровійська, що у ХІІ ст. був перенесений на північний мис в результаті зміни русла р. Десни», – написав В’ячеслав Скороход.

Джерело: Нежатин







Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 951 | Теги: археологи, Знахідки, В’ячеслав Скороход | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar