реклама партнерів:
Головна » 2015 » Вересень » 10 » Декомунізація: патріотична громадськість Чернігівщини засудила небажання щорських депутатів перейменовувати райцентр
12:44
Декомунізація: патріотична громадськість Чернігівщини засудила небажання щорських депутатів перейменовувати райцентр
Декомунізація: патріотична громадськість Чернігівщини засудила небажання щорських депутатів перейменовувати райцентр Миттєву і різко негативну реакцію патріотичної громадськості прикордонного з Російською Федерацією регіону викликало повідомлення про прийняття 4 вересня 2015 р. на 29-й сесії Щорської районної ради Чернігівської області звернення щодо виключення міста Щорс з переліку населених пунктів України на перейменування, яке повинно бути здійснено відповідно вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Так, першим відгукнулося Чернігівське обласне об’єднання ВГО «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Василь Чепурний, голова організації, а також координатор експертної групи комісії по декомунізації Чернігівської облдержадміністрації, у публікації «Щорські депутати одностайно за збереження імені ворога України» на сайті «Сіверщина» так оцінив ситуацію: «Що свідчить про міцні комуністичні (читай – антиукраїнські) позиції у владцях цього району. І що однозначно свідчить про перейменування міста Щорс у Сновськ, яке буде здійснено відповідно до закону. Хоч як би ставали на дибки учорашні і сьогоднішні комуністи. Микола Щорс – прообраз Мотороли, Гіві, Стрєлкова та інших ворогів України. Нічим не кращий за них. І тому місту Сновськ буде повернено історичну назву. Так вимагає закон та історична справедливість». Ця оцінка цитувалася чернігівськими ЗМІ.

Пізніше Василь Чепурний, як голова Чернігівське обласне об’єднання ВГО «Просвіта» імені Тараса Шевченка, офіційно звернувся до голови Чернігівської облдержадміністрації Валерія Куліча: «…прошу Вас, як голову обласної виконавчої влади, провести службове розслідування щодо діяльності (чи бездіяльності) керівництва Щорської районної державної адміністрації та вжити невідкладних заходів. Як показали Крим і Донбас, російська окупація починалася з набагато безневинніших голосувань». Це звернення під назвою «Голова «Просвіти» просить голову ОДА провести службове розслідування» було оприлюднено на сайті «Сіверщина».

На адресу голови Чернігівської облдержадміністрації також направив заяву Олександр Ясенчук, керівник Відокремленого підрозділу ГО «Всеукраїнська організація «Самооборона Майдану» у Чернігівській області, текст якої під назвою «Місто не повинно вшановувати людину, що проливала кров українців» оприлюднено на сайті «Північний Вектор». Автор цього документу наголосив: «Чернігівській підрозділ «Самооборони Майдану» вважає неприпустимим та таким, що суперечить людській моралі та здоровому глузду, нині в часи війни. Ми вимагаємо від влади відреагувати на порушення закону «Про декомунізацію». Чернігівській підрозділ «Самооборони Майдану» підтримує висновок Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області: «Трагічну історію життя та діяльності Миколи Щорса треба вивчати, пам’ятати, робити належні висновки і засвоювати уроки. Проте, увічнювати пам’ять про Щорса в назві цілого міста, вулиць і пам’ятниках тощо є запереченням нашого майбутнього, нашої держави». Тож ми вимагаємо від депутатів прийняти мудре рішення і відновити історичну справедливість. У свою чергу ми обіцяємося проводити роз’яснювальну роботу серед мешканців Чернігівщини щодо справжньої ролі та місця Миколи Щорса в історії».

«Депутати Щорської райради схаменіться! Ваше рішення як ніж у спину України!» – саме під такою назвою було оприлюднена заява Чернігівської обласної організації Народного Руху України на сайті «Європейська Україна» . Ця політична сила задала депутатам питання: «Може для Вас терористичні угрупування «ДНР» і «ЛНР», мотороли, захарченки та інші вороги України ближче, рідніше, як і Щорс, що майже століття тому вів війська проти української держави і проливав українську кров на користь російському агресору?». Рухівці звернулися до депутатів Щорської районної і міської рад із закликом щодо необхідності обов’язкового виконання законів України і, зокрема, закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Сергій Бутко,
Український інститут національної пам’яті




Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 981 | Теги: декомунізація, Чернігівщина, Щорс | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar