реклама партнерів:
Головна » 2018 » Січень » 31 » До Ніжинського університету з’їхались історики з усієї України
20:10
До Ніжинського університету з’їхались історики з усієї України
До Ніжинського університету з’їхались історики з усієї України 30 січня в Ніжинському державному університеті пройшла Всеукраїнська наукова конференція
«Українська військова звитяга. Крути – 100 років потому: міфи й історичні уроки».

Серед присутніх були представники багатьох наукових закладів України. Таких як Національна Академія Наук, Інститут української археології та джерелознавства ім. М.С. Грушевського, Національний Університет «Чернігівський Колегіум» імені Т. Г. Шевченка, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя.

Конференція розпочалася 29 січня біля меморіалу пам’яті жертвам Крут, а продовжився 30 січня в стінах Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. В аудиторії університету конференцію почав ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Самойленко, який наголосив на необхідності узагальнення тих знань, якими володіє українське наукове суспільство стосовно періоду 1917-1921рр, що вкрай важливо з політичного, історичного і патріотичного аспектів.

В ході конференції були представлені різнопланові погляди на Українську революцію 1917 року, подвиг Крут і ситуацію в творчому суспільстві, яка склалася на тлі подій 1917-1918 рр. Багато історичних міфів були розвінчані.

Для багатьох присутніх стало несподіванкою, що кривавий бій у Крутах відбувся не 29, а 30 січня, про що свідчать знайдені багато чисельні історичні документи.

Доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Євген Луняк наголосив: «Конференція присвячена Крутам проводиться не вперше. Ми проводили конференцію з Інститутом Національної Пам’яті і з науковими закладами Києва в 2009 році і тоді Микола Шкурко був одним із організаторів даної події, конференція відбувалася за схожим сценарієм: ми відвідали саме місце подій – Крути і частково провели конференцію в Ніжині. Був опублікований збірник матеріалів цієї конференції зараз він знаходиться на кафедрі нашого університету.

Сьогоднішня конференція відбувається вдруге, але розмови про неї точилися в науковому суспільстві ще торік. Ми всі усвідомлювали важливість ювілею сторіччя Крут.

Конференція носить достатньо жвавий характер. Коли ми виступали в Крутах 29 січня нам важливо було не тільки обмінятись думками з науковцями, але й послухати крутян. Місцеві мешканці, особливо старожили, повідомляли такі факти, які не були опубліковані в жодних джерелах. Вони передавали спогади своїх предків. Це було дійсно дуже цікаво і дана інформація в подальшому планується використовуватися науковцями в дослідженнях. 30 січня в Ніжині ми продовжили активний обмін думками, обговорення на гострі і цікаві теми. Зокрема дуже важливою є заява Михайла Ковальчука про датування бою під Крутами, яке припадає на 30 січня, а не на 29, як вважалося раніше. Цікаву доповідь зробив Олександр Надтока про погляд на революцію. Хоч вона починалася, як боротьба за матеріальні блага: земельні наділи тощо, але були і духовні аспекти зокрема бажання вірян мати українську церкву.

Можу впевнено сказати я знайшов багато нового в доповіді кожного доповідача, всі розповіді були дуже цікавими. Вони результат тривалого, кропіткого пошуку тому варто подякувати кожному хто вклав свої сили задля ознайомлення нас з цікавою інформацією.»

Декан філологічного факультету Олександр Забарний привів декілька творів відомих і не відомих авторів, які зобразили події січня 1918 року в своїх творах, вклавши всю душу в римовані рядки.

В рамках наукової конференції відбувся круглий стіл з вчителями. Ніжинщини. Вони мали змогу задати важливі питання науковцям, висловити свої думки стосовно подій 1917-1918 рр та багато інших важливих моментів мали розкритися в ході конференції.

Оргкомітет конференції висловив подяку за допомогу в організації голові благодійного фонду «Ніжен» Миколі Шкурку, депутату Чернігівської обласної ради Сергію Охоньку, керівництву районної ради, а також депутам Ніжинської міської ради Олександру Безпалому, Сергію Дзюбі та Андрію Гомоляку.

Підсумок хочеться підвести словами доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри історії України Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Євгена Луняка: «Бій під Крутами є важливою темою, але, на жаль, ще й досі залишається дуже багато білих плям, які чекають на свою подальшу розробку. Для тих дослідників, які хочуть займатися темою Крут і загалом революцією тих років, є велике поле для досліджень»

Лілія Журко, Нежатин



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 721 | Теги: Ніжин, конференція, крути, історія | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar