реклама партнерів:
Головна » 2015 » Лютий » 1 » Ганна Онищенко взяла участь у нараді з питань децентралізації влади
19:26
Ганна Онищенко взяла участь у нараді з питань децентралізації влади
Ганна Онищенко взяла участь у нараді з питань децентралізації влади В рамках робочої поїздки Міністра Кабінету Міністрів Ганни Онищенко до Чернігівської області відбулася нарада з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, головами райдержадміністрацій, депутатами місцевих рад.
У нараді також взяв участь народний депутат України Олександр Кодола, повідомляє прес-служба облдержадміністрації.
Відкриваючи засідання, виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, зокрема, наголосив на актуальності питання здійснення реформування країни на основі європейського досвіду. Це зокрема, дотримання європейських правил, вимог і критеріїв.
– Кількість реформ, які потребує держава і які необхідно терміново втілювати в життя, досить значна. Це і реформи в енергетичному секторі, у сфері безпеки, медицини, реформування Міністерства внутрішніх справ, нова соціальна та економічна політика, адміністративна реформа, реалізація антикорупційного законодавства тощо.
Суть передбачуваних реформ включає в себе перерозподіл повноважень на користь органів місцевого самоврядування, створення фінансових інструментів для наповнення місцевих бюджетів, - зауважив Сергій Журман.
Як відзначила Ганна Онищенко, основним питанням наразі є децентралізація влади, яка передбачає не лише передачу повноважень з центру на місця, але й делегування відповідальності.
За її словами, важливим кроком Кабінету Міністрів та Верховної Ради України стала передача повноважень та можливостей їх реалізації органам державної влади на місцях. Дуже важливе значення має те, які податки передали на місцевий рівень.
– Вам передано право адмініструвати і отримувати велику кількість податків. А сума надходжень напряму залежить від того, як кожна область і навіть кожен район зуміє реалізувати ці повноваження.
Тепер центр не повинен визначати, скільки грошей потрібно тій чи іншій області. Їх збирають і розпоряджаються ними на місцях. Але ж поки що не всі розуміють, що разом з грошима та повноваженнями приходить і відповідальність, - наголосила Ганна Онищенко.
Серед основних Міністр Кабінету Міністрів виокремила проблему нерозуміння людьми основної суті нових податків.
Зокрема, негативну реакцію вже викликало оподаткування пенсій. Проте пенсії підлягали оподаткуванню і раніше, тож Уряд не ввів нової норми. У 2015 році знижено поріг для оподаткування пенсій з 10 тисяч гривень до трьох мінімальних заробітних плат (на сьогодні це 3654 гривні). Тобто оподатковуватиметься не вся пенсія, а лише сума перевищення понад 3654 гривень, тому майже 97% пенсіонерів в Україні не відчує ніяких змін.
Те ж саме й з податком на нерухомість, навколо якого точаться суперечки, оскільки розмір ставки податку на нерухомість тепер встановлюватимуть виключно місцеві громади. Уряд прийняв рішення делегувати повноваження на місцевий рівень із впевненістю у тому, що місцева влада, в першу чергу, враховуватиме інтереси населення.
Кошти від сплати цього податку залишатимуть в місцевих бюджетах та спрямовуватимуться на вирішення нагальних проблем.
І такі непорозуміння виникають практично по кожному податку.
– Дуже часто люди неправильно розуміють ті рішення, що приймаються на найвищому рівні. Мета мого приїзду – донести до вас потребу говорити з людьми. Ви маєте розповідати та роз’яснювати те, що їм незрозуміло, - підкреслила Ганна Онищенко.
Своє бачення щодо шляхів проведення реформ на місцях в окремих галузях та сферах висловили начальник Головного управління Державної фіскальної служби в області Степан Дусяк, начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш, заступник директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Світлана Полторацька, голова постійної комісії обласної ради з питань з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери, начальник Управління освіти і науки обласної державної адміністрації Анатолій Заліський, Менський міський голова Федір Фесюн.
Висловили свої проблеми і пропозиції окремі голови райдержадміністрацій. Ганна Онищенко пообіцяла передати їх профільним міністрам та закликала усіх працювати злагоджено.
– Результативність реформ залежить від того, як вони будуть доведені до свого кінцевого споживача. А це доведення залежить, в першу чергу, від нашої з вами спільної плідної роботи, - наголосив в.о. голови облдержадміністрації Сергій Журман.







Категорія: РІЗНЕ | Переглядів: 1356 | Теги: Ганна Онищенко, реформи, Чернігів, децентралізація | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar