реклама партнерів:
Головна » 2016 » Квітень » 1 » Громадськість Чернігова вшанувала борця за волю України Миколу Міхновського
19:50
Громадськість Чернігова вшанувала борця за волю України Миколу Міхновського
Громадськість Чернігова вшанувала борця за волю України Миколу Міхновського 31 березня у Чернігові біля пам’ятного знаку «Борцям за волю та незалежність України» (біля Катерининської церкви) відбулася акція вшанування Миколи Міхновського з нагоди 143-ї річниці від дня народження визначного громадсько-політичного діяча.

Захід розпочався богослужінням, заупокійну літію за великим українським патріотом Миколою Міхновським відслужив настоятель кафедрального собору Святої великомучениці Катерини Української православної церкви Київського Патріархату, отець Євген Орда.

Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко відзначив: «Микола Міхновський — знакова постать в українському національно-визвольному русі кінця ХІХ — початку ХХ століть, ідеолог українського націоналізму».
Історик підкреслив, що Міхновський завжди йшов на кілька кроків попереду тодішньої української духовної і політичної еліти, зрусифікованої та отруєної соціалістичними ідеями й ілюзіями.
І сьогодні гостро актуальним є його вимоги до українських провідників, сформульованих у 1903 році у творі «Десять заповідей УНП». Микола Міхновський пророче закликав: «…вигонь звідусіль з України чужинців-гнобителів… Усюди й завсігди уживай української мови… Шануй діячів рідного краю, ненавидь ворогів його, зневажай перевертнів-відступників — і добре буде цілому твоєму народові й тобі… Не вбивай України своєю байдужістю до всенародних інтересів… Не зробися ренегатом-відступником… Не обкрадай власного народу, працюючи на ворогів України… Допомагай своєму землякові поперед усіх, держись купи…»
На початку Української революції, навесні 1917 року, Міхновський визначив українську мету: створення самостійної держави. Він був ініціатором і організатором українізації російських військ, створення власної армії. Виступав за примирення та об’єднання державотворчих зусиль гетьманців на чолі з Павлом Скоропадським і Директорією УНР.
Вже у 1917-1921 роках життя доводило правоту Миколи Міхновського. Проте, тодішні українські вожді і політики не зізнавалися у цьому, зневажали та ізолювали його від влади. Це гіркий та актуальний урок для сучасного покоління українців.
Сергій Бутко зауважив, що всі основні положення ідеології українського націоналізму, державотворення Міхновського увійшли в програмні документи та плани дій наступних поколінь українських патріотів. Його визначення російського імперіалізму і шовінізму сьогодні підтверджується щодня. Навіть вбивство видатного українського патріота комуністичною охоронкою у 1924 році, замасковане під самогубство з метою його дискредитації, є застереженням і уроком для сучасної України, яка відбиває гібридну російську агресію.

Голова Чернігівської обласної організації Народного Руху України Сергій Черняков відзначив, що майже все своє життя Микола Міхновський провів у боротьбі, протистоянні, намаганні довести всім, що Україна повинна бути самостійною. Йому доводилося відстоювати ідеї, які більшість не сприймала. Він був приречений весь час іти «проти течії».
Найближчий друг Міхновського, український громадський та політичний діяч Сергій Шемет, пізніше згадував: «Це було велике серце. В ньому палав такий вогонь любові до України, що в іншій країні він запалив би мільйони сердець бажанням патріотичного подвигу, а серед нашої інтелігенції запалилися цим вогнем лише одиниці. Найбільшою його заслугою було надання великого творчого розмаху українським національним почуттям. Малесеньку любов до пісень і вишиванок він розпалив у полум’я великої любові до України».
Нині ім’я Миколи Міхновського не забуте. На честь нашого земляка відкриті меморіальні дошки та названі вулиці, зокрема в Чернігові та Прилуках, де він навчався в гімназії.

Про життєвий шлях Міхновського, його внесок у державотворчу діяльність України розповіли також заступник голови Чернігівської міської організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Маргарита Омельяненко, поет Станіслав Журавель, представник Всеукраїнської громадської організації «Сокіл» Андрій Слобожанюк, заступник голови Чернігівської обласної організації НРУ Сергій Соломаха.

Захід відбувся за ініціативи обласної організації Народного Руху України і міської організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода», за сприяння Чернігівської обласної державної адміністрації.

Прес-служба Чернігівської обласної організації НРУ.



















Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1148 | Теги: Микола Міхновський, Народний Рух, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar