реклама партнерів:
Головна » 2020 » Січень » 11 » Історія шахових змагань Чернігівщини. 2. Федір Дуз-Хотимирський з Михайло-Коцюбинського
20:24
Історія шахових змагань Чернігівщини. 2. Федір Дуз-Хотимирський з Михайло-Коцюбинського
Історія шахових змагань Чернігівщини. 2. Федір Дуз-Хотимирський з Михайло-Коцюбинського Оскільки рання історія чернігівських шахів оповита туманом, залишається великий простір для різних припущень. Ось чому б, скажімо, не рахувати першим чернігівським шахістом відомого маестро Федора Івановича Дуз-Хотимирського (1879-1965), уродженця Чернігівщини. Що не кажіть, а знакова постать. Олександр Андріяшев, про якого ми розповіли минулого разу, хоч і видатний історик, але ж хто з шахістів про нього чув? А тут тобі справжня шахова «ікона», перший шаховий майстер з-поміж українців.

ЗВІДКИ РОДОМ?

Російська Вікіпедія категорична: народився 25 вересня 1881 р. у Москві. Хоча в тій же Москві ще в 1953-му побачили світ спогади самого Ф. Дуз-Хотимирського: «Я погано пам’ятаю батька й матір, так як рано втратив їх, після чого покинув рідний Чернігів, ще будучи підлітком».
Однак і українська Вікіпедія не випромінює впевненості. Місцем народження вказана «Чернігівщина». А далі перелічені село Козел (нинішнє селище Михайло-Коцюбинське Чернігівського району), як найбільш вірогідний варіант, а також згадані Чернігів і Козелець. Ще й зазначено, що відомий шахіст і літератор Геннадій Сосонко місцем народження Федора Івановича вважав Київ.
Ми ретельно перевірили записи метричних книг Михайло-Коцюбинського, Чернігова й Козельця за 1881 рік, однак потрібної інформації не виявили.
Цікавий момент: у Вікіпедії нариси про Ф. Дуз-Хотимирскього є також на англійській, німецькій, іспанській, французькій, фінській, італьянській і навіть арабській(!) мовах. Всі вони місцем народження вказують Чернігів, а головне – називають інший рік народження: 1879-й. Це й стало вирішальним: метрична книга с. Козел за 1879 рік свідчить, що Федір Іванович народився 13 вересня (за старим стилем) у сім’ї колезького реєстратора Івана Сильвестровича Дуз-Хотимирського і його дружини Пелагеї Павлівни.
Колезький реєстратор – найнижчий чин у табелі про ранги. Однак у радянські часи Федір Іванович, як здається, не бажав афішувати своє походження, через що й виникла плутанина з роком народження.

ШАХОВИЙ КИЇВ

Шахове життя Києва на рубежі ХІХ-ХХ століть у порівнянні з Черніговом – суцільний фонтан на фоні пустелі. Між тим самі кияни в історичних розвідках малюють сповнену суму картину, для них тодішній шаховий Київ був «жахливо далекий від слави шахової столиці, нехай навіть і провінційної. Найвідоміші шахісти жили в Петербурзі і Москві. Великі шахові товариства діяли в обох столицях, Харкові, Ташкенті, Казані, Лодзі, Новгороді, Варшаві, Воронежі, Красноярську, Ризі, Вільно. Перший і другий всеросійські чемпіонати були організовані московськими ентузіастами, а те, що для третього чемпіонату був обраний Київ – безсумнівна заслуга Ф.І. Дуз-Хотимирського, що вивів київський шаховий рух на принципово новий рівень» (Олексій Смолин, сайт «Большой Киев»).
Дослідники одностайні: як шахіст Дуз-Хотимирський сформувався в Києві. Осиротівши, підлітком полишив Чернігів, у Києві перебивався випадковими заробітками і винаймав житло на лівобережному передмісті, у Микільській Слобідці (район метро «Лівобережна»). Однак далася взнаки жадоба до знань. І під час одного з візитів у букіністичну лавку (здається, це була осінь 1898-го) придбав шаховий посібник. З чого й почалося захоплення древньою грою і стрімкий злет.
У подальшому Ф. Дуз-Хотимирський чотири рази вигравав чемпіонати Києва, учасник чотирьох всеросійських і п’яти всесоюзних чемпіонатів, переможець міжнародного турніру в Москві (1907), міжнародний майстер і заслужений майстер спорту СРСР (1942). Помер у Москві 5 листопада 1965 р.

Отже, Федір Іванович Дуз-Хотимирський не мав ніякого відношення до шахового життя Чернігівщини. Але ми шануємо його як нашого земляка і відомого українського шахіста.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,
спеціально для «Чернігівського формату»



Федір Дуз-Хотимирський



Запис із метричної книги села Козла про народження Ф.І. Дуз-Хотимирського




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 973 | Теги: Федір Дуз-Хотимирський, Чернігівщина, шахи, історія | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar