реклама партнерів:
Головна » 2018 » Січень » 12 » Із Спаського собору тимчасово демонтовано меморіальну дошку про «возз’єднання» України з Росією
15:28
Із Спаського собору тимчасово демонтовано меморіальну дошку про «возз’єднання» України з Росією
Із Спаського собору тимчасово демонтовано меморіальну дошку про «возз’єднання» України з Росією Як вже повідомлялося, вранці 8 січня 2018 року у Чернігові на Спасо-Преображенському соборі (охор. №811) виявлено акт вандалізму: обмальовано червоною фарбою охоронну дошку (вона підтверджує історичну цінність пам’ятки, яка знаходиться під охороною держави) і меморіальну мармурову дошку з написом: «В цьому соборі 28 січня 1654 р. чернігівці одностайно схвалили історичне рішення про возз’єднання України з Росією». Спасо-Преображенський собор є пам’яткою архітектури національного значення, входить до цілісного майнового комплексу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».
Про акт вандалізму повідомлено правоохоронні органи, повідомляє сайт "Чернігів стародавній"

9 січня за погодженням з Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації зазначену меморіальну дошку тимчасово демонтовано для очищення від фарби.

Ця меморіальна дошка є пам’яткою місцевого значення (охор. № 42) та знаходиться під охороною держави відповідно до рішення виконавчого комітету Чернігівської обласної ради народних депутатів від 26.03.1984 р. № 118.

До речі, 14 грудня 2017 року Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної держадміністрації звернувся до Міністерства культури України з проханням розглянути на засіданні науково-експертної ради при Мінкультури питання щодо визнання згаданої меморіальної дошки такою, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (зняття з обліку).

Коментар представника Українського інституту національної пам'яті в Чернігівській області Сергія Бутка: Дійсно ця меморіальна дошка з 26 березня 1984 року є під охороною держави. Нам, відновленій Українській державі, у спадок дістався маркер меморіальної політики СРСР, спадкоємець якої – сучасна Російська Федерація знову намагається нас «возз’єднати», іншими словами ЗАГАРБАТИ. Звернемо увагу на рік – 1984-й. Тобто на честь події, що відбулася 330 років тому. Як цю подію оцінювало керівництво Радянського Союзу — «возз’єднання» України з Росією. Отже, комуністичний режим трактував (а РФ і зараз трактує) одну з міждержавних угод Війська Запорізького з Московським царством (а були з Османською імперією та іншими державами) як «добровільне повернення» частини «свого» народу, своєї території. Говорячи простими словами, російський імперіалізм у вигляді СРСР ідеологічно обґрунтовував асиміляцію української нації у так званий РАДЯНСЬКИЙ народ. Отже, на мою особисту думку, місце цього цінного артефакту, елементу російської імперіалістичної політики часів СРСР проти Українського народу, необхідно почесно виставити у музеї і докладно розповідати. Як це зробити, ЗВИЧАЙНО В МЕЖАХ чинного ЗАКОНОДАВСТВА.

10 січня працівники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» очистили охоронну дошку та стіни Спасо-Преображенського собору від фарби.
Разом з тим, посилено охорону об’єктів на території заповідника.





Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 839 | Теги: меморіальна дошка, Спасо-Преображенський собор, вандалізм | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar