реклама партнерів:
Головна » 2019 » Серпень » 11 » На Чернігівщині відзначили 200-річчя Пантелеймона Куліша
08:38
На Чернігівщині відзначили 200-річчя Пантелеймона Куліша
На Чернігівщині відзначили 200-річчя Пантелеймона Куліша На території історико-меморіального музею-заповідника Пантелеймона Куліша "Ганнина пустинь" на Чернігівщині 9 серпня пройшло свято до 200-річчю від дня народження письменника.
Про це кореспонденту Укрінформу повідомила науковий співробітник заповідника Алла Богдан.

"З нагоди 200-річчя від Дня народження Пантелеймона Куліша у нас сьогодні велике свято. Приїхало дуже багато людей - з Чернігова, Борзни, Києва, Полтави, Харкова. Серед них - в.о. голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, голова ради Товариства "Чернігівське земляцтво" Віктор Ткаченко, Ольга Пилипчук - наша землячка, яка народилася тут, на хуторі Мотронівка, все знає про Кулішів-Білозерських, пише вірші про "Ганнину пустинь", які ми використовуємо у своїй роботі", - розповіла вона.

За словами науковця, учасники свята урочисто відкрили пам’ятну дошку уродженцю Борзни, відомому українському державному діячу, Герою України Івану Плющу, який в 2000 році заснував у Мотронівці музей-заповідник Куліша, та поставили до неї квіти. Потім зі сцени лунали промови гостей, вірші Куліша і згаданої вище Пилипчук, поводилася екскурсія.

У будинку Білозерських цього дня працювали дві пересувні виставки: одну привезли з Батурина, другу - з Чернігова, з історичного музею ім. В.В. Тарновського. Остання була присвячена Кулішу і, презентуючи її, співробітники музею розповіли багато цікавих історій про ювіляра.

"Історії були такі цікаві, що просто заворожували слухачів", - зауважила Богдан.

Кульмінацією свята став концерт за участю місцевих та чернігівських творчих колективів.

Пантелеймон Куліш народився 7 серпня 1819 року в селі Вороніж Глухівського повіту Чернігівської губернії. В історію увійшов як письменник, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач, автор першої фонетичної абетки для української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису, українського букваря та першої "Граматики" для навчання дітей рідній мові. Він був сучасником Тараса Шевченка й одним з ініціаторів створення Кирило-Мефодіївського товариства. Переклав на українську мову Біблію,твори Шекспіра та Байрона. В літературі Куліш відомий як автор першого українського історичного роману "Чорна рада".



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1120 | Теги: Чернігівщина, Ганина Пустинь, Пантелеймон Куліш | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar