реклама партнерів:
Головна » 2019 » Вересень » 6 » На Чернігівщині занепадає історичний маєток матері гетьмана України Олексія Розумовського
17:52
На Чернігівщині занепадає історичний маєток матері гетьмана України Олексія Розумовського
На Чернігівщині занепадає історичний маєток матері гетьмана України Олексія Розумовського У Козельці Добровольці зібралися на толоку в маєтку Наталки Розумихи - матері останнього гетьмана України. Аварійний будинок 18-го сторіччя оповитий легендами. Місцеві розповідають, що там вінчалися Олексій Розумовський і цариця Єлизавета Петрівна. І начебто саме там невістка покорилася свекрусі, йдеться у сюжеті ТСН

На толоку зійшлися з півсотні добровольців: косять, гребуть, рубають. Роботи багато - треба розчистити садибу Розумовських, бо вже й не видно за хащами. На огляд виставляють обвалені кути, зруйнований фундамент і трухлявий ґанок аварійного будинку. Кажуть, хочуть привернути увагу до історичної руїни.

Це маєток матері останнього гетьмана України Кирила Розумовського. Місцеві її ніжно називають Наталка Розумиха - неофіційна свекруха цариці Єлизавети Петрівни.

"Це була жінка, вдова, яка з шістьма дітьми тримала шинок на трасі - на тракті. Тобто вона вміла тримати людей в руках", - розповідають ініціатори толоки.

Маєток Покорщина. Начебто тут цариця підкорилася своїй свекрусі-козачці. Версій, як саме це відбувалося - безліч. В кожного своя.

"Є дві версії. Що тут жив Іван Покорський. А більш вірогідна версія, що тут Єлизавета Петрівна покорилась Наталці Розумисі", - діляться активісти.

І було кому покорятися, кажуть місцеві. Олексій Розумовський був вродливим і талановитим. Староста села Лемеші пан Андрій добре знає історію кохання цариці й козака: "Вона його побачила, за легендами, на полі. Їхала, замітила його, як він гарно співав. Це за легендами, як розказують. Був кріпкий, гарний хлопець".

Донині зберіглася кам’яницям і панська господа - дерев’яна будівля 18-го сторіччя. Всередині живуть безхатьки. Востаннє будинок ремонтували до зйомок фільму про декабристів - майже півстоліття тому.

Після революції будинок став народним. Тут спершу була міліція, потім їдальня, усілякі виробництва. І останньою тут була швейна майстерня. Вона зачинилася 20 років тому. Люди з’їхали - і будинок з того часу занепадає.

Пам’ятка під охороною держави, але без державного фінансування. Відповідальність за маєток - колективна. Обласна влада вже виділяла гроші на пам’ятку - півмільйона гривень на вже неактуальний проект реставрації. Зате тепер знають, що знадобиться щонайменше 16 мільйонів гривень, якщо дивом уціліла дерев’яна будівля просто не розвалиться.

Кореспонденти ТСН Оксана Муляр та Олена Гущик



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1256 | Теги: волонтери, Козелець, Олексій Розумовський, Покорщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar