реклама партнерів:
Головна » 2015 » Січень » 26 » Нове видання про назви сіл Чернігівського району
22:01
Нове видання про назви сіл Чернігівського району
Нове видання про назви сіл Чернігівського району Чи відомо вам, що так звані народні перекази та легенди, в яких прийнято вбачати зв’язок століть і поколінь, засвідчують скоріше повну втрату пам’яті громад про витоки населених пунктів і являють собою доволі поверхові спроби пояснити топоніми, значення яких людині ХХI ст. часто-густо було не зрозумілим?
До такого висновку прийшов актор книги «Заснування і походження назв сіл Чернігівського району» Сергій Горобець, кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті, 26 січня 2015 року під час презентації видання у Чернігівській центральній бібліотеці ім. М.М. Коцюбинського Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи. Захід проведено у рамках щорічного Чернігівського обласного літературного конкурсу «Краща книга року – 2014».
Науковець вважає неприйнятною ситуацію, коли час виникнення поселень у літературі варіюється у межах кількох століть, адже наші села не настільки давні, аби ми могли ось так запросто розкидатися століттями. Відтак він, узагальнивши і систематизувавши наявну на сьогодні джерельну базу, головну увагу зосередив на з’ясуванні насамперед часу виникнення поселень, чіткої фіксації першої писемної згадки про них у документах, а також критично переосмислив версії та гіпотези про походження назв. У виданні зібрані до купи найдавніші джерельні згадки про села Чернігівського району – як літописні, так і ХІV–ХVІІ ст. Верхньою межею автор визначив 1648 рік, коли була утворена Козацька держава і кількість архівних джерел почала зростати в геометричній прогресії.
Зауважимо, що довідки про заснування і походження назв охоплюють не лише центри сільських/селищних рад, а всі без виключення 124 населені пункти району. Окрім того, згадані також ті села, які на сьогодні вже не існують – чи внаслідок ліквідації, чи через поглинення сусідніми поселеннями (насамперед Черніговом) внаслідок колонізаційних процесів (Коти, Масани, Бобровиця, Подусівка, Півці, Олександрівка та інші). Окрема увага приділена населеним пунктам, про які існують лише поодинокі згадки до 1648 р. і які не відомі за подальшими документами.
Високу оцінку нового видання колеги дали присутні на заході науковці – відомий історик, кандидат історичних наук Ігор Кондратьєв та представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко. Останній, зокрема, наголосив, що ця праця дає можливість громадам населених пунктів глибше пізнати історію рідного села/селища, позбавитися від тоталітарної спадщини останньої імперії та уточнити відзначення пам’ятних дат в їхньому житті.
Оскільки книга вийшла невеличким накладом (тираж 100 примірників), то наприкінці автор пообіцяв, що протягом одного-двох тижнів електронний варіант книги у PDF з’явиться на сайті «Європейська Україна», аби якомога ширше коло читачів змогло ознайомитися з виданням.

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України








Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 2269 | Теги: топоніми, Сергій Горобець, Чернігівський район | Рейтинг: 5.0/2
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar