реклама партнерів:
Головна » 2019 » Лютий » 16 » Підсумки роботи обласної служби зайнятості
19:59
Підсумки роботи обласної служби зайнятості
Підсумки роботи обласної служби зайнятості 2018 РОЦІ ТА ПРІОРИТЕТНІ ЗАВДАННЯ НА ПОТОЧНИЙ РІК
Про це говорила директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка на брифінгу, який відбувся 14 лютого 2019 року в обласній державній адміністрації.

За її словами, зменшення трудових ресурсів є одним з головних викликів регіонального ринку праці та України в цілому. Негативний вплив на сферу зайнятості мають такі чинники, як складна демографічна ситуація, активна трудова міграція, дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили.
Протягом 2018 року службою зайнятості зареєстровано 23,5 тис. безробітних, що на 3% менше, ніж у 2017 році. Кількість отримувачів соціальних послуг, які перебували на обліку, зменшилась на 6% до 34,4 тис. осіб, що відповідає загальній тенденції в Україні.
На жаль, якість робочої сили продовжує погіршуватись. У минулому році зросла присутність на обліку представників майже усіх проблемних для працевлаштування категорій – людей, старших за 45 років, осіб з інвалідністю, сільських мешканців. Натомість на 4% зменшилась чисельність молоді та на 2,5% - кваліфікованих робітників, затребуваних у роботодавців.
Проте на повному ринку праці ще існують резерви робочої сили. Про це свідчить вибіркове обстеження працездатного сільського населення, яке торік провела обласна служба зайнятості з метою надання роботодавцям інформації про можливості використання незадіяних трудових ресурсів, в тому числі з організацією підвезення селян до місця роботи або відкриття невеликих виробничих дільниць у вільних приміщеннях.
Структура попиту на робочу силу залишилася традиційною для нашої області: чверть вакансій призначалася для робітників з обслуговування технологічного устаткування - водіїв, трактористів, токарів, рамників тощо. Кожна шоста вакансія була для сфери торгівлі, послуг та найпростіших професій; кожна сьома - для кваліфікованих працівників з інструментом - швачок, слюсарів, електромонтерів, електрогазозварників, малярів.
У той же час, удосконалення системи надання соціальних послуг населенню та роботодавцям, дозволило обласній службі зайнятості досягти у 2018 році позитивної динаміки показників за пріоритетними напрямками роботи. Так, на 9% збільшилась кількість вакансій, що подають роботодавці до служби зайнятості. Майже на 5% розширилось коло суб’єктів господарювання, які звертались за підбором персоналу.
За сприяння служби зайнятості було знайдено роботу для 27,2 тис. жителів області, 56% з яких було працевлаштовано оперативно, до набуття статусу безробітного. За створення нових робочих місць для 270 безробітних, 160 роботодавців отримали компенсацію єдиного соціального внеску. До участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 6,4 тис. осіб.
Професійне навчання на замовлення роботодавців проходили 2,7 тис. безробітних. Рівень працевлаштування після профнавчання стабільно високий - 98,2%. Крім того, торік обласною службою зайнятості видано 17 ваучерів для підвищення конкурентоздатності громадян, старших 45 років, за професіями швачка та машиніст крану автомобільного.
Служба зайнятості другий рік поспіль реалізує профорієнтаційний проект «Обери професію – обери майбутнє». Торік у профорієнтаційних заходах взяли участь майже 34 тисячі учнів навчальних закладів різних типів, що на 23% більше у порівнянні з 2017 роком.
Аби відповідати вимогам часу, служба зайнятості пройшла процес реформування, результатом якого стало перетворення її на сервісну установу з надання ефективних соціальних послуг. Відтак застосовуються нові технології підбору кадрів, пропонуються нові онлайн-сервіси, такі як персональний кабінет роботодавця та шукача роботи, «електронна черга» для реєстрації та веб-базована платформа для профорієнтаційного тестування.
Торік з’явилася нова форма добору персоналу – рекрутинг, тобто пошук кадрів на замовлення роботодавців не тільки серед безробітних, але й на повному ринку праці. Для запобігання ризикам тривалого безробіття запроваджено профілювання безробітних та соціальний супровід за підходом кейс-менеджменту.
Сьогодні служба зайнятості впроваджує інститут кар’єрних радників, функції яких полягають у постійній взаємодії з шукачами роботи на засадах індивідуального підходу. Ключовим показником ефективності їх діяльності є швидкість та якість працевлаштування безробітної особи. Власне це те, заради чого ми працюємо, - наголосила Л. Падалка.

Світлана Шеремет



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 627 | Теги: Чернігів, підсумки роботи, служба зайнятості | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar