реклама партнерів:
Головна » 2018 » Січень » 14 » Посівання: будьте здорові, з Новим роком!
10:03
Посівання: будьте здорові, з Новим роком!
Посівання: будьте здорові, з Новим роком! Вранці на Василя, 14 січня, хлопчики молодше 12 років вставали вдосвіта, щоб привітати своїх близьких. Набирали в рукавицю зерен жита, пшениці, гречки, ячменю, вівса, гороху, засівали спершу своє помешкання, а потім вирушали до родичів і сусідів: заходили до хати (спитавши дозволу в хазяїна) і розсівали зерно на чотири сторони світу, примовляючи:
«Сію-вію-повіваю,
на щастя, на здоров’я,
на нове літо, на новий рік,
щоб було ліпше, як торік!
Роди, Боже, жито-пшеницю,
жито-пшеницю, всяку пашницю!
Сію на Вас жито,
щоб було Вам добре жити!
Сію пшеницю яру,
щоб жили Ви завжди в парі!
Сію гречку, аби не було суперечки!
Сію на Вас овес,
щоб був здоровий рід Ваш увесь!


Коли вітали щойно одружену і ще бездітну пару, то після слів «жито-пшеницю, всяку пашницю» додавали напівжартома: «А в запічку дітей копицю!».
На Поліссі й Волині до посіваль-них зерен брали ще й лляні. Закінчували привітання словами: «А льон щоб отакий виріс!» — і підкидали до стелі жменю зерна, показуючи, якої висоти має вирости льон у новому році.
На Середній Наддніпрянщині «сіяли» із зерням коноплі, примовляючи: «...щоб вродило краще, як торік: жито, пшениця, всяка пашниця, а коноплі під стелю на велику куделю! Будьте здорові, з Новим роком і святим Василем!»
На Полтавщині й Слобожанщині, а подекуди й на Півдні України першого посівальника хазяйки затримували і просили сісти на лаві чи на порозі, «щоб кури, гуси та качки сідали», а коли в хаті були дівчата, то «щоб старости сідали».
Одержавши по млинцю, пиріжку або прянику, а іноді й по копійці, діти ласували лагоминками.
Зерно від посівальників ретельно збирали, змітаючи не до порога, а до печі — щоб збіжжя велося. Хазяйка зав’язувала його у вузлик і зберігала. Коли хворіла птиця чи худоба, це зерно підсипалося до корму як ліки. Дівчата намагалися зловити зерня від посівання на льоту. Коли засівання закінчувалося, зернини лічили: якщо їх кількість була парною, дівчатам судилося скоро вийти заміж.
Після посівання сідали снідати, їли локшину із свининою чи потрухами, вареники з печінкою, печеню до каші, ковбасу, кров’янку, ковбик, драглі та ін.



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1154 | Теги: посіваня, народні та християнські свята | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar