реклама партнерів:
Головна » 2020 » Січень » 8 » Шаховий сезон Чернігівщини 2019-го: перші підсумки
20:30
Шаховий сезон Чернігівщини 2019-го: перші підсумки
Шаховий сезон Чернігівщини 2019-го: перші підсумки Щороку на Чернігівщині проходить значна кількість шахових змагань. Не став виключенням і 2019-й. А краще зорієнтуватись у царстві чорно-білих клітин нам допоможе відомий чернігівський тренер-викладач, кандидат у майстри спорту Юрій Куценко.

ТУРНІРИ
Змагань справді проводиться багато: як з класичних шахів, так і з рапіду (швидких шахів) та бліцу. Як для наймолодших (обласні першості починаються з вікової групи до 8 років), так і для ветеранів. Для кваліфікованих шахістів і для аматорів.
Серед найбільш престижних Юрій Дмитрович називає щорічний міжнародний фестиваль «Зачарована Десна» (призери турніру «А»: 1. Олег Тука, 2. Максим Поляков із Запоріжжя, 3. Ігор Кабанов), чемпіонат області (1. Михальський Володимир із Ніжина, 2. Назар Лаптій, 3. Валерій Плаксин), кубок президента Федерації шахів (1. Сергій Муха, 2. Валентин Гречко, 3. Віталій Гришко), чемпіонат Чернігова (1. Муха Сергій, 2. Валентин Гречко, 3. Олег Тука), клубний чемпіонат ФШЧО (третій рік поспіль на вершині колектив із «романтичною» назвою «220в»: Валентина Гречко, Дмитро Залесський, Ігор Малецький)
Сильний склад зібрали березневий турнір «Стародавній Чернігів» (призери головного «опену» Сергій Муха, Назар Лаптій і киянин Дмитро Джупін) і серпневий меморіал Миколи Вербицького (1. Володимир Михальський, 2. Сергій Муха, 3. Ігор Кабанов).
Також у Чернігові влітку проходив чемпіонат України серед ветеранів (Олег Юрасов другий у групі «65+», ніжинець Микола Кожем’яко третій у «50+»).
Щодо регіонів, то продовжує утримувати високий рівень Ніжин, який вже давно становить серйозну конкуренцію на різних рівнях чернігівським шахістам. Пожвавилося шахове життя в Прилуках, багато турнірів організовують шахові клуби Мени і Городнянщини.

ШАХІСТИ
Два роки тому в розквіті сил помер єдиний чернігівський гросмейстер Олександр Носенко, припинили виступи знані майстри Олексій Крупко і Олександр Сущов, все рідше знаходить час для виступів рейтинговий лідер Чернігівщини, майстер спорту Анатолій Нестерець, повернулася в Крим майстер спорту серед жінок Євгенія Майборода. Хто ж сьогодні становить еліту чернігівських шахів?
Продовжує стрімко прогресувати 16-річний Платон Гальперін, який у 2019-му став міжнародним майстром. Він успішно виступив у відкритому «Кубку Львова», грав на 1-й дошці збірної України на чемпіонаті світу серед школярів (Вірменія, вересень) та Всесвітній шаховій олімпіаді серед шахістів до 16 років (Туреччина, жовтень-листопад). І тепер небезпідставно мріє про гросмейстерський титул.
Підтвердили свій високий клас міжнародний майстер Олег Тука («+2» на чемпіонаті світу серед спортсменів із вадами зору в Італії, перемога в «Зачарованій Десні» і ряд призових місць в інших турнірах) і майстер спорту Сергій Муха. Менше, але на стабільному рівні грає майстер ФІДЕ Ілля Гук. Він зосередився на тренерській роботі і виступає лише в літніх шахових фестивалях.
Майстерське звання здобув і чемпіон області (вже триразовий!) Володимир Михальський (також у його активі перемоги в меморіалі Вербицького і меморіалі на честь свого діда Євгена Михальського).
2019-й став успішним для 14-річного Назара Лаптія (2 місце на чемпіонаті України до 14 років і на міжнародному дитячому фестивалі «Золота молодь» у Вінниці, перемоги в чемпіонаті Чернігова та області з активних шахів, кубку області пам’яті Володимира Липчанського, зовсім недавно – на чемпіонаті області з бліцу). Саме Назар, на думку фахівців, у новому році має стати новим чернігівським майстром спорту з шахів.
Також Юрій Куценко виділяє Віталія Гришко (14 років) і більш досвідченого Валентина Гречка (20 років). Успішно останнім часом виступав Дмитро Гайдук із Прилук, переможець чемпіонату області серед аматорів.

НАДІЇ
Щодо майбутніх зірочок, то з юнаками ситуація зрозуміла: головні сподівання покладаються на Платона Гальперіна, Назара Лаптія, Віталія Гришка. Хороші задатки для подальшого зростання мають Кирило Третяк (12 років), 11-річні Владислав Биховець і ніжинець Олександр Кулепестін.
Із дівчатами ситуація більш сумна. Давно не виступає Олександра Андросова, народила дитину Тетяна Шкурко, рідко грають Мілена Мхітарян і Валерія Дудорова. Тож залишається розраховувати на зовсім юних спортсменок: Аліну Донець, Анастасію Войло, Анастасію Литвин (Ніжин), Софію Бурдакову, сестер Дарію і Марію Богород, Катерину Сердюк.

Записав Сергій ГОРОБЕЦЬ,
спеціально для «Чернігівського формату».



Атакує Юрій Куценко




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 844 | Теги: Чернігівщина, шахи, Юрій Куценко, спорт | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar