реклама партнерів:
Головна » 2015 » Жовтень » 14 » Співпраця Чернігівщини і Латвії в процесі реалізації адміністративно-територіальної реформи
17:17
Співпраця Чернігівщини і Латвії в процесі реалізації адміністративно-територіальної реформи
Співпраця Чернігівщини і Латвії в процесі реалізації адміністративно-територіальної реформи 13 жовтня під головуванням очільника обласної представницької влади Миколи Звєрєва відбувся «круглий стіл» на тему: «Об'єднання територіальних громад Чернігівської області. Практична допомога Латвійської Республіки в межах співпраці з Чернігівщиною в процесі реалізації адміністративно-територіальної реформи».

Захід проведено в рамках робочого візиту делегації Латвії до Чернігівщини, що проходить в контексті реалізації відповідного проекту Міністерства захисту навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвійської Республіки у співпраці з організацією «Зелений рух Латвії».

Участь в роботі «круглого столу» взяла експертна група Міністерства захисту навколишнього середовища та регіонального розвитку Латвійської Республіки у складі директора Департаменту самоврядувань, виконуючого обов'язки директора Департаменту громадських послуг Міністерства захисту навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвійської Республіки (VARAM) Айварса Драудіниша, заступника директора Департаменту самоврядувань, керівника відділу Розвитку системи самоврядувань VARAM Арніса Шултса, старшого експерта відділу планування регіонального розвитку VARAM, консультанта з питань регіональної політики Вероніки Юрчи та керівника проекту, старшого експерта відділу Розвитку системи самоврядувань Департаменту самоврядувань VARAM Ліги Звілни-Карлсона.

З українського боку у заході взяли участь помічник народного депутата України, член групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Латвійською Республікою Валерія Давиденка Леся Сингаївська, директор Департаменту фінансів Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Дудко, директор Офісу реформ в Чернігівській області Ярослав Жиденко, представники громадських організацій і консалтингових центрів, ЗМІ та інші.

Відкриваючи захід, голова обласної ради Микола Звєрєв наголосив на тому, що в українському суспільстві в цілому вже склалося розуміння того, що подальший розвиток країни неможливий без децентралізації влади, що базується в тому числі і на проведенні реформи системи місцевого самоврядування. За його словами, тепер питання формулюється так: якими методами діяти, як використовувати наявні сили і ресурси. Керівник також розповів, що Чернігівщина не сиділа склавши руки, а робила практичні напрацювання в напрямку підготовки до адміністративно-територіальної реформи. Зокрема, ще в березні минулого року на 19-ій сесії обласної ради, було прийнято Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо визнання Чернігівської області пілотною. З метою реалізації цього проекту було створено Консультативну раду, до якої увійшли керівники цілої низки міських, селищних та сільських рад області. В результаті широкого обговорення на 26-й сесії обласної ради у червні поточного року було прийнято рішення "Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області". Відповідно до затвердженого проекту перспективного плану в нашій області було заплановано створити 81-ну об'єднану територіальну громаду. При цьому, Кабінет Міністрів України погодив і затвердив в області – 45 об'єднаних територіальних громад.

Микола Звєрєв висловив розуміння того, що процес реформування - не є справою одного дня. За його словами, поки що на чергових місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня, будуть проведені вибори лише в 5-ти новостворених об'єднаних територіальних громадах. А саме в: Деснянській і Кіптівській Козелецького району, Парафіївській Ічнянського, Макіївській Носівського і Вертієвській Ніжинського районів. Проте, в області є й інші територіальні громади, які вже готові до впровадження реформ на місцях.

У свою чергу, звертаючись до учасників «круглого столу», директор Департаменту самоврядувань, виконуючий обов'язки директора Департаменту громадських послуг Міністерства захисту навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвії Айварс Драудіниш відмітив значний поступ Чернігівщини на шляху реалізації адміністративно-територіальної реформи. Він зазначив, що латвійська сторона надає підтримку Чернігівській області в наступних напрямках:

1.Реалізація пілотного проекту з впровадження адміністративно-територіальної реформи і пов'язані з її організацією питання;

2.Надання методичної допомоги в розробці документів територіального планування;.

3.Проведение обміну досвідом щодо розвитку системи надання адміністративних послуг.

На даному етапі Латвійською Республікою було запропоновано здійснити в першу чергу супровід 3-ох територіальних громад: Вертіївської (Ніжинський район), Парафіївської (Ічнянський район) і Кіптіївської (Козелецький район), які раніше за всіх почали процес об'єднання.

Пан Драудіниш, зокрема, повідомив, що до зустрічі за «круглим столом» латвійські експерти вже побували в Кіптях, а в наступні два дні такі ж зустрічі відбудуться у Парафіївці і Вертіївці.

Учасники заходу обмінялися думками щодо конкретних шляхів співпраці в питаннях реалізації адміністративно-територіальної реформи і децентралізації влади на Чернігівщині і висловили спільну думку, що ділове співробітництво буде продовжене й новим керівництвом обласної ради разом з депутатським корпусом та керівниками всіх місцевих рад, які будуть невдовзі обрані.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1062 | Теги: Україна-Латвія, співпраця, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar