реклама партнерів:
Головна » 2015 » Вересень » 19 » Святе озеро у Чернігові вирішили не чіпати
11:08
Святе озеро у Чернігові вирішили не чіпати
Святе озеро у Чернігові вирішили не чіпати Остання в цьому році нарада, присвячена порятунку озера Святого, відбулася минулого тижня за участі екологів, депутатів міськради, управлінців та представників громадськості. Організатором заходу виступило управління ЖКГ Чернігівської міської ради під керівництвом Геннадія Луценка.
Про це повідомляє газета Чернігівські відомості
Обговорення проблем озера, що останніми роками висихає буквально на очах, відбувалося спочатку в міській раді. А далі учасники наради виїхали безпосередньо на місце, де й було прийняте остаточне рішення. Його озвучив Геннадій Луценко: на сьогоднішній день на озері Святому не здійснюватимуться роботи для його розчищення із залученням субпідрядних організацій, поки там не будуть проведені необхідні дослідження відповідними фахівцями.
Серед аргументів, зокрема, такий: у заповідному урочищі забороняється будь-яка діяльність, що порушує природний процес. Про це повідомила присутнім керівник відділу природно-заповідного фонду, біоресурсів та екомережі Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Віталіна Синіговець. Вона нагадала, що в Урочищі Святе, де розташоване озеро, від 1989 року є пам’яткою садово-паркового мистецтва в статусі об’єкта заповідного фонду, і на будь-які роботи в цій місцевості необхідний спеціальний дозвіл.
Не варто втручатися у природні процеси, оскільки маємо справу з об’єктом природо-заповідного фонду — на цому наполягає і Володимир Шульга, старший державний інспектор з охорони довкілля області. Посилаючись на думку науковців, він зауважив, що водність озера періодична, і рівень води в ньому залежить від загального рівня води у водоймах.
На проведенні археологічних досліджень наполягає Людмила Замай, начальник управління туризму та охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА. Вона пояснила, що сама тільки можливість археологічних знахідок на окресленій території ставить цю місцевість під захист закону та ускладнює будь-яку діяльність без спеціальних законодавчих процедур.
Депутат міськради В’ячеслав Лебідь нагадав про 160 тисяч гривень, виділених міською радою на розробку проектної документації з відновлення озера, і зауважив, що вони є цільовими коштами природоохоронного фонду, тобто використати їх на інші потреби, наприклад, археологічні дослідження, неможливо. На його думку, використання цих коштів за призначенням допомогло б встановити «діагноз» хворого озера та зрозуміти, що варто робити з озером, а чого, навпаки, робити категорично не можна.
Проте депутатові заперечили, що розробляти проектну документацію задля місцевості, де можуть бути заборонені будь-які втручання, недоцільно. Наталія Новак, завідувач сектору екології управління ЖКГ міськради, також пояснила, що перепрофілювати кош­ти на іншу діяльність до кінця цього року навряд чи вийде. Тож зійшлися на тому, що заповідне урочище разом з озером Святим знайде відповідне місце в майбутніх програмах та бюджетах на наступні роки.
А поки що сподіватимемось на сприятливіші природні явища та погодні умови, які дозволять наповнитися нашим спраглим річкам та озерам. При цьому ніхто не скасовував дбайливого та розумного ставлення людей до навколишньої природи. Бо нині саме людський фактор здебільшого впливовіший, ніж природний.

Віра ЛОБАНОВСЬКА



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 1613 | Теги: прироода, Святе озеро, екологія, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar