реклама партнерів:
Головна » 2017 » Лютий » 4 » У чернігівському Держархіві презентували книгу "У роки неволі"
15:54
У чернігівському Держархіві презентували книгу "У роки неволі"
У чернігівському Держархіві презентували книгу 3 лютого, у Державному архіві Чернігівської області презентували збірник документів і матеріалів «У роки неволі. Листи, спогади, свідчення громадян Чернігівщини про перебування в неволі в роки Другої світової війни».

250 примірників книги видано наприкінці 2016 року коштом обласного бюджету в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів.

Збірники отримали бібліотеки області.

— Проведена масштабна робота, щоб книга «У роки неволі» потрапила до широкого кола читачів. Це своєрідний історичний посібник Другої світової війни. Він особливий, адже сам по собі являє збірку документів — листів, спогадів, свідчень громадян Чернігівщини про перебування в неволі у Німеччині. Це книга пережитого, сповнена болю, безнадії та надії водночас. Як її оцінити — це особиста справа кожного читача, — зазначила заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова.

У заході взяли участь рецензенти книги — директор обласного історичного музею імені В. В. Тарновського Сергій Лаєвський та викладач обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського Лідія Несторенко.

Збірник зібрав найцікавіші документи з 15 фондів та науково-довідкової бібліотеки Держархіву області. 248 документів об’єднано у шість розділів збірника. Це майже 30 фотопортретів, групових фото, близько 50 сканованих першоджерел.

Презентовані документи характеризують агітаційну кампанію загарбників з метою використання українських трудових ресурсів в економічних інтересах Третього Рейху. Вони є прямим доказом насильницького характеру вивезення до Німеччини майбутніх остарбайтерів, а також розкривають правду про їх життя в неволі, характеризують ставлення радянської системи до репатріантів. Зокрема, у книзі подано листування колишніх в’язнів концтаборів.

Директор Держархіву області Раїса Воробей висловила сподівання, що презентована збірка стане ще одним документальним інформаційним джерелом для всіх, кому небайдужа історія рідного краю.





Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 885 | Теги: ЧОДА, архів, Друга світова війна | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar