реклама партнерів:
Головна » 2020 » Січень » 22 » У Чернігові відкрили виставку про українську армію доби Української революції 1917-1921 років
19:21
У Чернігові відкрили виставку про українську армію доби Української революції 1917-1921 років
У Чернігові відкрили виставку про українську армію доби Української революції 1917-1921 років З нагоди Дня Соборності в Чернігівському обласному молодіжному центрі відбулося відкриття виставки «Українське військо: 1917–1921», підготовленої Українським інститутом національної пам'яті (автори Євген Пінак, Ярослав Файзулін, Максим Майоров).
Виставка розповідає про початки Українського війська та його організацію, легендарних командирів, роди військ, однострої та відзнаки, зброю, найвизначніші військові формації та бойові операції 1917-1921 років, вшанування пам’яті і відновлення мілітарних традицій нині.

Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 2019 року задекларував об’єднання українських земель в одній державі та продемонстрував соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини. Ця подія була знаковою для українського державотворення.
«Однак через зовнішню агресію об’єднання УНР і ЗУНР в 1919-му не було доведене до логічного завершення. 100 років тому керівники Центральної Ради не відразу усвідомили значення Збройних Сил, згаяли час і згодом це мало далекосяжні наслідки, – зазначив заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Подорван. – Однак ми зробили висновки. І сьогодні чітко усвідомлюємо, що одним із найважливіших атрибутів державності, гарантом безпеки та державного суверенітету України є її Збройні сили. Тому символічно, що саме в День Соборності ми представляємо виставку, присвячену нашим захисникам. І яка цього дня відкривається майже в усіх обласних центрах України».
«Молодій українській державі з перших і до останніх днів існування доводилось боротися з агресією сусідів, – наголосив радник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Никоненко. – У вирі боротьби формувалося військо Української революції 1917–1921 років. Воно увібрало в себе національні традиції минулих епох, але при цьому постійно змінювалося, пристосовуючись до викликів сучасності.
Саму виставку представив співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець. Він підкреслив: «Ми нарешті спостерігаємо зв'язок поколінь: наша сучасна армія є прямим спадкоємцем збройних формувань доби Української революції. Не Щорса, Богуна, Котовського чи Чапаєва, Будьонного, Фрунзе, а славетних полководців Євгена Коновальця, Михайла Омеляновича-Павленка, Юрка Тютюнника, Петра Болбочана та багатьох-багатьох інших. Які всі разом демонстрували справжній героїзм у боротьбі за свободу та волю України. Вони не просто гідно протистояли грізним ворожим арміям, більш чисельним і краще озброєним. Більше того, часто не маючи тилів, потерпаючи від браку озброєнь і споряджень, воюючи в набагато складніших умовах, ніж противники, вони не втрачали віри в кінцеву мету і задля здобуття Україною незалежності були готові на будь-які жертви. Як писав у спогадах сотник Галицької армії Володимир Галан: «Мало який вояк був би здатний воювати в таких поганих умовинах, які майже завжди мала українська армія».
Українці не змогли захистити свою державність 100 років тому. Але своєю мужністю і незламністю вони заклали надійний фундамент для наступних поколінь і для подальшої боротьби. Їх жертви не були даремні. Бо без них навряд чи були б можливі події 24 серпня 1991-го».
19 стендів являють собою майже енциклопедію українських військових формацій 1917-1921 років. Автори проекту вклали всю душу в матеріали стендів і пересічний чернігівець відкриє для себе багато нових фактів та відомостей про Армію УНР та Українську Галицьку армію.

Протягом двох тижнів з виставкою можна ознайомитися в Чернігівському обласному молодіжному центрі, після чого вона буде представлена в регіонах області.

Олександр МАЙШЕВ, член Національної спілки журналістів України
Фото з офіційного сайту Чернігівської ОДА










Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 561 | Теги: українське військо, Чернігів, день Соборності України | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar