реклама партнерів:
Головна » 2023 » Травень » 18 » У Чернігові відкривається нумізматична виставка «Римська імперія в монетах»
20:41
У Чернігові відкривається нумізматична виставка «Римська імперія в монетах»
У Чернігові відкривається нумізматична виставка «Римська імперія в монетах» 19 травня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (в Колегіумі, на Валу) відбудеться відкриття нумізматичної виставки «Римська імперія в монетах».
Захід приурочений до Міжнародного дня музеїв.

Монети завжди були і залишаються важливими історичними пам’ятками. Вони вміщують в собі значний обсяг інформації. Монети допомагають у датуванні подій, їхня вага та номінал несуть метрологічні відомості, матеріал та техніка карбування свідчать про рівень розвитку продуктивних сил суспільства. Зображення на них часто-густо служать джерелом історичної інформації для етнографів, археологів та мистецтвознавців. Нумізматиці багато чим зобов’язана історія стародавнього світу, особливо — древнього Риму.

Головна частина виставки в архітектурно-історичному заповіднику присвячена історії стародавнього Риму періоду імперії (кін. І ст. до н. е. — V ст. н. е.).

Тут також експонуються монети античної Греції. Грошові знаки, як джерело інформації, доносять до сьогодення зображення імператорів та членів їхніх сімей, династично-родові зв’язки тощо.

На виставці простежується історія основних грошових реформ: імператорів Октавіана, Діоклетіана, Костянтина І. Завдяки монетам, як інформаційному ресурсу, прослідковуються основні етапи історії Римської імперії, від перших правителів, до занепаду й розділення на Західну та Східну частини. На прикладі цих монет визначається, крім іншого, розвиток давньоримських технологій в галузі виробництва грошових знаків.

Виставка монет супроводжується ілюстративним матеріалом щодо історичних постатей стародавнього Риму: зображення імператорів Октавіана Августа, Нерона, Калігули, «п’яти добрих імператорів», династія Северів, «солдатські імператори» та ін. Окрім грошових одиниць, що карбувалися безпосередньо центральною імперською владою, в стародавньому Римі існувало більше 600 провінційних монетних дворів, які виготовляли монети з дешевих металів, як-от, мідь, латунь, бронза. В даному випадку монети постають як географічний показник регулярних територіальних завоювань Риму.

Виставка буде цікава не лише для колекціонерів, а також для всіх, хто цікавиться історією.

Сергій Сергєєв, науковий співробітник науково-просвітницького відділу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 2419 | Теги: Монети, Чернігів стародавній, нумізматика, виставка | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar