реклама партнерів:
Головна » 2018 » Січень » 6 » У громад Чернігівщини залишився рік на добровільне об’єднання
20:22
У громад Чернігівщини залишився рік на добровільне об’єднання
У громад Чернігівщини залишився рік на добровільне об’єднання На Чернігівщині за минулий рік вдалося об’єднати у громади більшу половину території та третину населення області. У решти – лишився рік, щоб зробити це добровільно.
У 19-му році, за словами віце-прем’єра Зубка, уряд планує отримати нову карту України, де вже не буде поділу областей на райони. На Чернігівщині утворили 37 ОТГ, на фініші має бути 52.

Найбільше громад — у Чернігівському районі, наразі їх тут чотири і ще будуть утворюватись. Абсолютний аутсайдер децентралізації – Новгород-Сіверський район.
П’ята частина області – білі плями. Це території, яким важко об’єднатися і самостійно вести життєдіяльність з різних причин. Але це не означає, що вони залишаться самі по собі, осторонь децентралізації. Вони доповнять вже діючі ОТГ. Зокрема так планують зробити із громадами Козелецького району.
Величезні білі плями навколо міст обласного значення. Причина тому – вибори. Аби утворити ОТГ, у тому ж трьохсоттисячному Чернігові знову доведеться обирати голову громади та депутатів. Поки міста обласного значення (їх у нас чотири — Чернігів, Ніжин, Прилуки та Новгород-Сіверський) чекають на зміни у законі.
Значна біла пляма поблизу Чернігова – Киселівська громада, що мала б включити Боромиківську, Улянівську та Киселівську сільради. Кабмін визнав її неспроможною. У Боромиках отримували пропозицію приєднатися і до Халявина, і до Седнева. Стримує – незручне розташування. Хочуть об’єднатися у Киселівську, хоч і утримання такої громади потребуватиме дотацій від держави.

“Киселівська громада замала. На утримання адмінапарату може піти пів бюджету, що неприпустимо. Оптимальним варіантом називає приєднання до Седнівської громади”, – каже експерт Ірина Кудрик.

Законодавчо закріпленого дедлайну для об’єднання немає. Але громадам треба поквапитися, аби встигнути зробити це добровільно. Процес затягується з кількох причин, вважає експерт Офісу реформ Микола Силенко. Окрім бюрократичної тяганини, є ще небажання на місцях втрачати владу, якої по-суті і не має.

Джерело: otg.cn



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 664 | Теги: Чернігівщина, ОТГ | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar