08:15 У Коропі на Чернігівщині відбувся традиційний Миколаївський ярмарок | |
Миколаївський ярмарок у містечку Короп на Чернігівщині став однією з «візитівок» цього мальовничого й гостинного краю. За традицією, він проводиться останньої суботи липня й починається з молебню в храмі та хресної ходи з чудотворною іконою Святителя Миколая з Рихлівського монастиря. За переказами, саме ця святиня в 1848 році врятувала коропчан від епідемії холери, що буквально викошувала цілі родини, хутори й села. На згадку про це диво й заради вшанування Миколи Чудотворця й проводиться ярмарок у Коропі – віднедавна, до речі, центрі об’єднаної територіальної громади. Тож після благословення від священиків на центральній площі районного центру починається справжній «сільський карнавал» – театралізована костюмована хода з піснями, жартами, розіграшами. Цього року глядачі мали змогу побувати на народному «весіллі», послухати звучання «оркестру» народно-побутових інструментів (це рубель, дошка для прання, товкачки, дерев’яні ложки, макітри тощо), побачити спочатку один, а потім ще й другий «циганські» табори, привітатися з чоловіками-рибалками й дівчатами-мавками, помилуватися на дітей і молодь у прекрасних народних костюмах, які співали, танцювали, відпускали в небо сині й жовті кульки, а також білосніжних голубів. Таким чином громада кожного села чи селища презентувала свою історію та сьогодення, а деякі підприємства та організації району – свої досягнення, спортивні чи творчі здобутки. Щороку відкриває карнавальну ходу відомий історичний персонаж – гетьман Дем’ян Многогрішний, доля якого тісно пов’язана з Коропським краєм. З’ясувалося, цю роль ось уже 15 років виконує пенсіонер, колишній вчитель Юрій Позняков, що пропрацював у школі цілих 40 років, навчав дітей любити й захищати свою Батьківщину. Миколаївський ярмарок у Коропі можна назвати ще й фестивалем вуличної їжі, адже кожне село чи селище запрошувало гостей на своє подвір’я, пригощало різноманітними смаколиками, в першу чергу – рибними стравами. Адже цей мальовничий край розкинувся по берегах річки Десна. Були й певні дегустаційні цікавинки. Зокрема, ми вперше скуштували таку оригінальну страву, як топлене сало з яблуками! Автори рецепту – подружжя фермерів Світлана та Василь Карацюби (приватна агрофірма «Тарасівка»). Миколаївський ярмарок – це також і впевнений крок до розвитку різновидів туризму: подієвого, зеленого, екологічного, дегустаційного. Оскільки потужних підприємств у районі на сьогодні нема, регіональна влада бачить економічну перспективу саме у розвитку туризму. А ще ярмарок націлений на збереження й відродження народний традицій, фольклору. Тож Миколаївському ярмарку – бути! – вважають жителі Коропської об’єднаної територіальної громади. І запрошують усіх на наступне свято вже у наступному році! Вікторія Сидорова, Чернігівська область Джерело: "День" | |
|
Всього коментарів: 0 | |