реклама партнерів:
Головна » 2017 » Липень » 13 » Викопали дві... печі
19:09
Викопали дві... печі
Викопали дві... печі Археологи на Чернігівщині відкопали унікальні знахідки -- дві печі. Одна для випалювання вапна, друга -- для виготовлення кераміки. Першу знайдено в Чернігові, на древньому Валу, біля княжих соборів.

Керівник досліджень у Чернігові, кандидат історичних наук Олена Черненко розповідає: "Глинобитна піч, що використовувалася досить довго дбайливими господарями. Ремонтувалася не менш як вісім разів (вісім подів, хто знає про що це, здається -- рекордне число). Серед знахідок -- записка з минулого на стінці амфори (графіті). Шкода, що збереглася не повністю. Уламки амфор і імпортного посуду -- сліди минулої розкоші; пружинні ножиці і багато іншої інформації про життя Чернігова у ХІІ--ХІV століттях. Таку виробничу споруду в Чернігові виявлено вперше. Для Древньої Русі в цілому відомо лише кілька таких споруд. Засмучує, що збереження погане".

"Від печі на висоту до трьох рядів кладки збереглися окремі ділянки двох стін, складених з цегли-плінфи на глині, і частина внутрішнього об'єму, заповненого крейдяною породою. Плінфа не має слідів повторного використання. найімовірніше, її взято безпосередньо з партії, заготовленої для будівництва однієї із споруд на території Дитинця. Для якої саме споруди -- ще потрібно уточнити. Нагадує ту плінфу, з якої було побудовано південну галерею Спасо-Преображенського собору, що не збереглася. Галерею ми досліджували в 2012 і 2013 роках", -- додає керівник археологічної експедиції Олена Черненко.

Натомість у Седневі, як повідомив заступник голови Чернігівської районної ради Володимир Поліщук, спираючись на слова археологів, гончарна піч Х століття добре збереглася (на знімку). Розкопки тривають.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"
Фото Володимира ПОЛІЩУКА.




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1016 | Теги: археологи, Седнів, Дитинець | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar