реклама партнерів:
Головна » 2019 » Травень » 11 » 11 травня. Церква вшановує апостолів від 70-ти Іасона і Сосипатра
10:19
11 травня. Церква вшановує апостолів від 70-ти Іасона і Сосипатра
11 травня. Церква вшановує апостолів від 70-ти Іасона і Сосипатра Церква вшановує апостолів від 70-ти Іасона і Сосипатра. Обоє були учнями апостола Павла й проповідували християнство на острові Керкіру, відомого нам радше як Корфу.

На Сосипатра зацвітав барвінок. Барвінок, разом з базиліком, любистком, м’ятою і полином вважався священною рослиною. Його використовували і в весільних обрядах, і під час похоронів молодих людей (інша його назва – «могильниця», «гроб-трава»). Дівчині заборонялося висаджувати барвінок. Вважалося, що коли він зацвіте – вона заслабне і помре. На Закарпатті, Галичині, під час весілля барвінок зрізала лише сваха або дружка. Квіти окропляли свяченою водою й клали в решето на хліб. Якщо не було свого барвінку – позичали в сусідів, але в тих, хто жив у нижній частині села. Барвінок треба було нести обов’язково вгору. Де нещодавно брали барвінок на похорони – на весілля вже не брали. У польських травниках ХVІІ століття барвінок згадується як засіб поновлення любові між подружжям. Відваром коріння барвінку відьма може «призвати» до себе потрібну їй людину. За листям барвінку ворожили про важкохворого: якщо листя спливе в пляшці з горілкою через 9 днів і збереже зелений колір, хворий одужає.

Ясний схід сонця віщував гарну погоду на найближчі три дні. Якщо дощило й був вітер – очікували негоди. Тепла зоряна ніч обіцяла добрий урожай жита.

Іменинники сьогодні Анна, Кирило, Максим.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 466 | Теги: прикмети, церковний календар | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar