реклама партнерів:
Головна » 2019 » Травень » 15 » 15 травня. Перенесення мощів благовірних князів Бориса і Гліба
07:06
15 травня. Перенесення мощів благовірних князів Бориса і Гліба
15 травня. Перенесення мощів благовірних князів Бориса і Гліба Сьогодні святителя Афанасія Великого, архієпископа Александрійського — визначного церковного діяча ІV століття, борця з аріанською єрессю, людини надзвичайно складної й цікавої долі. Аріани стверджували, що Ісус Христос — лише посередник між Богом і людиною, заперечуючи таким чином один із догматів Православної Церкви про Його єдиносутність Богові-Батьку.
Варто зауважити, що станом на 350 рік Афанасій залишився єдиним єпископом-неаріанином в усій східній частині Римської імперії. Він неодноразово піддавався переслідуванням, перебував на засланні, змушений був переховуватися, жити в еміграції. Нині мощі святого покояться в соборі святого Марка в Каїрі — резиденції очільника Коптської Православної Церкви — однієї з найдавніших християнських церков світу.

А ще цього дня згадують перенесення мощів благовірних князів Бориса і Гліба – молодших синів Київського великого князя Володимира Святославича. Обоє були підступно й жорстоко вбиті своїм старшим братом Святополком Окаянним під час міжусобної боротьби за владу.

Борисів день у народі називали солов’їним. «Співає соловейко усю ніч – на гарний сонячний день»; «Соловей співає, доки ячмінь колосу не має, а з’явився колос – пропав голос». В давнину, саме до Бориса і Гліба селяни намагалися завершити сівбу ярих колоскових. Про того, хто не впорався у ці строки, казали кепкуючи: «Який він хазяїн, коли він на Бориса-Гліба сподівається хліба».

Іменинники сьогодні Борис і Гліб, Афанасій, Зоя.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 520 | Теги: церковний календар, прикмети, Бориса і Гліба | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar