реклама партнерів:
Головна » 2019 » Червень » 20 » 20 червня. У давнину у перший четвер після Трійці відзначали Русалії або Русалчин великдень
08:02
20 червня. У давнину у перший четвер після Трійці відзначали Русалії або Русалчин великдень
20 червня. У давнину у перший четвер після Трійці відзначали Русалії або Русалчин великдень Колись, у перший четвер після Трійці, наші пращури відзначали Русалії або Русалчин великдень.
Це було дійство, досить тісно пов’язане з дохристиянськими віруваннями. Вважається, що саме в цей четвер русалки вилазять з води, щоб відсвяткувати «Русалчин великдень». Тому цього дня намагалися не ходити в ліс, на луки і поля, а також не купалися в річці (звідси інша назва — «сухий четвер»).

А ще цього дня пекли спеціальні обрядові коржики й відносили у поле мавкам. Матері померлих маленьких нехрещених дітей пригощали сусідських дітлахів солодощами або роздавали 12 хрестиків, щоб «вихрестити» своїх померлих дітей і «ввести їх у царство Боже». На Поліссі існував цікавий обряд, коли люди поважного віку на нявський четвер діставали зі скринь свій «покійницький» одяг, клали посеред оселі й тричі переступали його. Робилося це задля того, щоб ще рік пожити. На Русалчин великдень не пололи буряків і картоплю (щоб не точили черви), а також нічого не садили, бо все посіяне «висохне».

Іменинники сьогодні Федір, Олександр, Олексій,Валентин, Веніамін, Віктор.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 521 | Теги: Русалчин тиждень, трійця, прикмети | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar