реклама партнерів:
Головна » 2017 » Січень » 3 » Близько двох тисяч чернігівських родин отримали «теплі» кредити
17:56
Близько двох тисяч чернігівських родин отримали «теплі» кредити
Близько двох тисяч чернігівських родин отримали «теплі» кредити За останні два роки близько 2-ох тисяч чернігівських родин стали учасниками Урядової програми з енергоефективності. Всі вони скористалися «теплими» кредитами та впровадили енергоефективні заходи на суму майже 29 млн грн, що на 30 % вище середнього показника по Україні серед міст – обласних центрів.
Про це повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

Загалом по Україні, завдяки реалізації урядової програми з енергоефективності більше 210 тисяч родин - учасників програми впровадили енергозберігаючі заходи на 2,7 млрд грн, з яких більше 1 млрд грн відшкодовано Урядом.

Всі бажаючі, скориставшись «теплими кредитами», змогли утеплити власні оселі, замінити вікна на енергозберігаючі, а також встановити твердопаливні котли. За результатами досліджень, мешканці одноквартирних будинків зменшили споживання газу від 16% до 43%, в багатоповерхових будинках – зекономили до 24% тепла та до 71% електричної енергії на освітлення.

Крім того, понад 20% учасників Урядової програми отримали додаткову допомогу від місцевих бюджетів. Загалом в Україні прийнято 215 міських програм щодо енергозбереження. Найбільшу фінансову допомогу в розмірі від 20% до 55% від суми «теплого» кредиту надають у Новоград-Волинському, Краматорську, Івано-Франківську, Харкові, Херсоні, Одесі, Маріуполі, Вінниці, Києві, Львові, Моршині, Ужгороді, а також у Чернігові.

Окрім цієї Урядової програми, житель Чернігова, який перетворює свій будинок на енергоефективний, може скористатися трьома місцевими програмами: двома міськими та одною обласною.

1) Міська Програма відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження у житловому фонді передбачає відшкодування 40% суми тіла кредиту, але не більше 14 тис. грн з розрахунку на одну квартиру багатоквартирного житлового будинку за одним кредитним договором, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів.

За інформацією управління житлово-комунального господарства міської ради, у 2016 році по місту Чернігову кредитними коштами в рамках цієї міської програми скористалося одне ОСББ («Домсервіс»). Кредитні кошти в сумі понад 12,6 тис. грн ним використано на встановлення енергоефективних вікон у під’їздах. З міського бюджету йому відшкодовано 40% цих коштів, тобто 5 070 грн.

2) У місті Чернігові також працює «Програма сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки», яка передбачає виділення коштів з міського бюджету на проведення капітального ремонту житлового фонду ОСББ та ЖБК на умовах співфінансування. А саме: 80% від загальної вартості робіт – це кошти міського бюджету, 20% – власні та залучені кошти ОСББ (ЖБК).

Як повідомили в управлінні житлово-комунального господарства міськради, за цією програмою на кінець року виплачені бюджетні кошти за 3 договорами:

- на проведення капітального ремонту будинку № 151-а по пр. Перемоги на суму майже 124 тис. грн;

- на проведення капітального ремонту системи відведення дощових вод з покрівель з влаштуванням дренажної каналізації по вул. Стрілецька, б. № 88 та № 90 на суму понад 89 тис. грн;

- на проведення капітального ремонту багатоквартирного будинку по вул. В. Шевчука, буд. № 4 на суму майже 170 тис грн. Цей договір продовжено на 2017 рік. Загальна сума – майже 694,5 тис грн.

3) На Чернігівщині також діє обласна Програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово- будівельних кооперативів Чернігівської області на 2016-2017 роки, на реалізацію якої передбачено 1 млн грн. Її суть полягає в тому, що обласний бюджет відшкодовує позичальникам 10% відсотків річних у національній валюті за кредитами, отриманими на заходи з енергозбереження, та за кредитами, отриманими на заходи, орієнтовані на використання альтернативних до газу джерел енергії.

Довідково.

З питань участі в Урядовій програмі з енергоефективності можна звертатися до Call-центру при Держенергоефективності за тел.: (044) 296-71-60, 292-32-57 та e-mail: energoefect@saee.gov.ua, energoefect2@saee.gov.ua, energoefect3@saee.gov.ua.

Інформацію про додаткову місцеву підтримку можна знайти на Інтерактивній карті місцевих програм здешевлення «теплих» кредитів: http://saee.gov.ua/uk/programs/map.

Також, консультацію щодо утеплення, впровадження енергоефективних заходів, вибору необхідних матеріалів тощо можна отримати за телефоном безкоштовної «гарячої» лінії: 0-800-210-611. «Гарячу» лінію створено Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» спільно з Держенергоефективності та КМДА.

За матеріалами прес-служби Чернігівської міської ради



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 779 | Теги: ОСББ, енергоефективність | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar