реклама партнерів:
Головна » 2016 » Березень » 3 » «Борщ з в’яленими карасями любив Шевченко до нестями…». Відео
19:51
«Борщ з в’яленими карасями любив Шевченко до нестями…». Відео
«Борщ з в’яленими карасями любив Шевченко до нестями…». Відео Це рядки з вірша відомого поета Івана Драча, який він написав про Кобзаря від імені простого народу. Цю та інші поезії митець зачитав на відкритті виставки народного художника України Василя Перевальського, яка відкрилася у Чернігівському Колегіумі. В експозиції представлено чорно-білу графіку та живопис.

Мистецький захід «Мій Шевченко», який відбувся в Чернігівському Колегіумі на Валу, розділили на дві частини. Перша – літературна. Відомий поет, громадський і державний діяч Іван Драч розповів, що для Кобзаря Чернігівщина була краєм особливим, дорогоцінним і святим. Іван Драч, поет: «Протягом всього свого життя я наближаюся до Шевченка, намагаюся його по-різному інтерпретувати, маю різні підходи до нього».

Поема Івана Драча «Смерть Шевченка» вважається одним з найкращих творів художньої шевченкіани, та письменник не став її зачитувати. Натомість порадував присутніх віршем, як сам його назвав, у наївному стилі — наче від імені самого народу.

Василь Перевальський – академік, народний художник, класик книжкової графіки. Він оформлював та ілюстрував безліч книжок у провідних виданнях. Виставці його живопису і графіки присвятили другу частину шевченківського заходу. Творчість Великого Кобзаря для Василя Перевальського значить дуже багато, він навіть відтворив автопортрет молодого Шевченка. Василь Перевальський, художник: «До пісень про жіночу долю ілюстрації, інших творів, портрети робив».

Василь Перевальський знову повертається до живопису, каже, на його пейзажних полотнах – ті стежки, якими ходив у дитинстві й юності.

Василь Перевальський є автором пам’ятного знака «Голодомор 1932–1933», що встановлений біля Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві. Він став всесвітньовідомим символом Голодомору в Україні. Художник також брав участь у розробці ескізів деяких банкнотів. Твори Василя Перевальського зберігаються у провідних музеях нашої держави та закордоння.

Джерело: Сіверцентр
Фото Володимира Коваля









Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1196 | Теги: Мій Шевченко, Іван Драч, Максим Перевальський | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar