реклама партнерів:
Головна » 2020 » Лютий » 27 » Чернігівці просять зберегти мозаїку на Міському палаці культури: вона найстарша у місті
19:50
Чернігівці просять зберегти мозаїку на Міському палаці культури: вона найстарша у місті
Чернігівці просять зберегти мозаїку на Міському палаці культури: вона найстарша у місті Зберегти мозаїку на Міському палаці культури у Чернігові, - таку пропозицію опублікували на сайті електронних петицій. На сьогодні вона зібрала 53 з 250-ти необхідних голосів. Як каже автор петиції, чернігівський історик Ігор Кондратьєв, ця мозаїка – найстаріша у місті. Їй – 50 років. Тому просить залишити її на фасаді палацу культури і після проведення термомодернізації будівлі. Чи готова міська влада зберегти мозаїку?

«Колишній Палац культури «Хіміків», зараз це міський палац культури, він має на сьогодні найдавнішу мозаїку в місті», - говорить Ігор Кондратьєв.

Чернігівський історик Ігор Кондратьєв – автор електронної петиції про збереження мозаїки на Міському палаці культури. Пропозиція на сайті електронних петицій з’явилася 24 лютого. Цій мозаїці – 50 років, і вона може зникнути після термомодернізації будівлі.

«Можна по-різному ставитися до цих пам’яток, але, тим не менше, радянська доба мала в тому числі і свої витвори мистецтва, хай вони і несли певне ідеологічне навантаження. Вона може стати однією з «фішок» міста, в гарному розумінні цього слова, в тому числі і туристичною. Бо в останні роки ці надбання знищуються, навіть коли не несуть ідеологічного навантаження. Вони знищуються через банальні ремонти, утеплення, закриття гіпсокартоном. Недбале проведення водостічних труб і так далі».

Лист із проханням зберегти цю та інші мозаїки радянської доби міському голові Владиславу Атрошенку 21 лютого відправила Олена Загребіна – координаторка спільноти «Чернігів Монументальний». Каже, проблема в тому, що нині подібні мозаїки не мають статусу пам’яток культури чи архітектури.

«На Чернігівщині є дуже цікаві об’єкти такі, як мозаїки або архітектурні ансамблі, до яких причетні дуже відомі митці. І наше завдання їх віднайти, сфотографувати, як мінімум. Тобто йде мова не про те, щоб за кожний шматочок смальти робити бучу, а про розумне ставлення до своєї культури, дбайливе. Тому важливо зараз не втратити ці об’єкти, які вже ніхто не повторить», - каже Олена Загребіна.

Нині Олена Загребіна в архівах шукає автора панно на Палаці культури. Їм міг бути відомий український художник-бойчукіст Григір Довженко. Саме він прикрасив 180 будинків у Новій Каховці «кам’яними вишиванками». Якщо автором мозаїки в Чернігові був він, це б спростило процедуру надання мозаїці статусу пам’ятки, каже Олена Загребіна.

«Зараз питання в тому, щоб знайти автора цієї мозаїки. Для цього треба продовжувати дослідження. Відома така інформація, але й вона дуже цікава, що всередині Палацу культури хіміків проводив роботи відомий художник Григір Довженко. Але, на жаль, ми не маємо підтвердження, що ззовні на стіні – це його мозаїка», - каже Олена Загребіна.

Нагадаємо, термомодернізацію палацу культури у Чернігові розпочали у 2018 році. На сьогодні на ремонт витратили 13 мільйонів гривень. За ці гроші замінили покрівлю, утеплили частину підвальних приміщень, почали утеплювати металевими пластинами фасад та встановили нові вікна. В цьому році на завершення ремонту планують виділити ще 7 мільйонів гривень. Начальник управління капітального будівництва міськради В’ячеслав Почеп каже: демонтувати мозаїку під час проведення робіт неможливо.

«Вона нанесена у вигляді окремого шару штукатурки, у яку вкраплені кольорові камінчики. Тому проектом не передбачений демонтаж. Він не можливий в теорії», - говорить В’ячеслав Почеп.

За словами заступника начальника управління капбудівництва міськради Олександра Макарова, роботи з утеплення відновлять приблизно через місяць і розпочинатимуть з інших сторін фасаду. Тим часом проектант має запропонувати варіанти збереження мозаїки.

«Ми взяли поки паузу, будемо намагатися зрозуміти. Чи є можливість її зберегти в якомусь вигляді», - каже В’ячеслав Почеп.

Нагадаємо, торік у вересні під час утеплення пологового будинку у Чернігові з його фасаду зняли мозаїку «Материнство» площею 14 на 5,5 метрів. Його автор – художник Евген Павлов. Тоді демонтовані фрагменти панно пронумерували та відвезли на зберігання до художнього музею. Всі роботи проводили за рахунок підрядника.

Джерело: UA: Чернігів




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 629 | Теги: мозаїка, Палац культури, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar