реклама партнерів:
Головна » 2018 » Січень » 3 » Чернігівські пам’ятки роками нищать вандали
19:12
Чернігівські пам’ятки роками нищать вандали
Чернігівські пам’ятки роками нищать вандали За останні кілька років вкрадені чи обібрані десятки об’єктів культурної спадщини в Чернігівській області. Серед останніх – викрадення погруддя Коцюбинського та пам’ятника Пушкіну у Чернігові.
Що є причиною: шалене зростання рівня злочинності через безкарність та вседозволеність, слабкість органів влади, які нездатні доглядати за пам’ятниками історії та культури, «реформа» поліції, що витиснула із лав правоохоронців професіоналів, замінивши їх фактично людьми з вулиці?

Втім маємо констатувати: ситуація погіршується. І якщо за попередні десятиліття такі випадки були поодинокі, то останній рік б'є всі рекорди.

Згадаємо найрезонансніші випадки за останні роки.
Вже скоро 20 років як Боян, що на замковій горі у Новгорді-Сіверському, сплюндрований: мисливці за металом відпиляли у пам'ятника бронзові гуслі, меч та стилізованих птахів.

У травні минулого року у Ніжині злочинці вкрали пам’ятник Марку Бернесу. На щастя, його знайшли. Випадково. Винних не встановлено. Але через дії невідомих у бронзового Бернеса відбита рука, гітара та шматок плаща.

У селі Пальчики Бахмацького району ще у 2011 році спиляли пам’ятника видатному бджоляру Прокоповичу. Зловмисників не знайшли.

Рік тому у Чернігові пограбували відомого збирача старожитностей Костянтина Ягодовського. Викрадено значну частину безцінної колекції, присяченої історії Чернігівщини, яку краєзнавець збирав протягом 45 років. Злочинців не встановлено. І викрадені речі не знайдені.

* * *

У березні минулого року невідомі демонтували частину огорожі пам’ятника Михайло Коцюбинського. Хто це зробив – невідомо. А в ніч з 17 на 18 грудня – викрали й погруддя на могилі письменника.

За словами Ігоря Коцюбинського, керівника музею Коцюбинського, пам’ятник важить більше 100 кілограмів, тож для його демонтажу потрібно було 3-4 чоловіки, автотранспорт. Злочинці навіть підстелили під монумент солому, щоб зручніше знімати погруддя. Наразі нащадку письменника невідомо навіть ім’я слідчого у цій справі. Із ним ніхто не контактував, не просив додаткової інформації, для прикладу – розміри пам’ятника.



Останній факт – 30 грудня вночі вкрали погруддя Пушкіна на Валу. Об’єкт простояв 117 років, переживши більшовиків, бомбардування та окупацію нацистів.

Така ситуація – сором для всіх, у тому числі – влади та правоохоронців. Адже за жодним із перелічених випадків не знайдено винних чи причетних.

Юрій Соколов, депутат Новозаводської районної ради, каже, що збирається звертатися до Асоціації правників України та до народного депутата Антона Геращенка щодо бездіяльності правоохоронців у місті.

Є і бюрократичні перепони. Для прикладу, могила та пам'ятник Михайла Коцюбинського, як виявилось, не стоять на балансі жодного органу влади чи підприємства. Тож навіть якщо полісмени встановлять винних, їх навряд чи засудять – адже з юридичної точки зору збитки не завдані ані органу влади, ані громадянам.

У поліції охорони, у свою чергу, кажуть - мають договори на патрулювання лише окремих об'єктів. Для прикладу, охорона території заповідника "Чернігів стародавній" забезпечується патрульним постом, який обходить ділянку безпосередньо на Валу. Патрулюють щоденно, за визначеним маршрутом. Нарікають на відсутність освітлення – після 1-ї ночі без ліхтарика взагалі нічого не видно.

Активізувати роботу з пошуків злодіїв, періодично надаючи інформацію про хід слідства (у межах законодавства), провести термінову реєстрацію та облік всіх пам'яток історії та культури, вирішити питання освітлення та охорони - такі першочергові завдання для влади на найближчі дні.

Джерело: Час Чернігівський




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 765 | Теги: Чернігівщина, вандалізм, культурна спадщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar