реклама партнерів:
Головна » 2016 » Вересень » 11 » Дерев’яну церкву врятував щасливий випадок
18:14
Дерев’яну церкву врятував щасливий випадок
Дерев’яну церкву врятував щасливий випадок Один із небагатьох дерев’яних храмів Сіверщини, Спаську церкву села Даничі, що на Ріпкинщині, від руйнування врятував щасливий випадок. Коли на початку 80-х років минулого століття войовничі атеїсти забажали знести храм, прямісінько під його стінами поламався бульдозер. Солдат-строковик, котрий сидів за кермом «пекельної» машини, одразу ж накивав п’ятами. Місцеві старожили переконані, що церкву врятував не щасливий випадок, а Боже провидіння…

Сіверщина, як частина Полісся, є краєм лісів та боліт, тож основним будівельним матеріалом з давніх-давен тут було дерево. Так, до початку Другої світової війни більшість будинків сіверян були зведені з дерева, те ж саме стосувалося і храмів. Це і зумовило їхню недовговічність.

До приходу радянської влади церква була обов’язковим атрибутом ледь не кожного села. Зводили її всім селом, а за будівельників були місцеві чоловіки, які за допомогою сокири і без жодного цвяху творили справжні чудеса архітектури. Та все ж, як відомо, дерево – матеріал недовговічний. До того ж, окрім природної руйнації, зникнути з намолених місць храмам допомагали і більшовики, які вважали релігію опіумом для народу. Церкви руйнували, розбирали, перетворювали на склади, школи, контори… Завдяки політиці войовничого матеріалізму більшість дерев’яних храмів зникли з карти Чернігівщини. Більшість, але не всі – близько трьох десятків церков збереглися до наших днів. Найстарший дерев’яний храм зведено 1709 року, а наймолодший – 1921.

Один із яскравих зразків єпархіальної архітектури періоду історизму є дерев’яний п’ятипільний храм у Даничах Ріпкинського району. Спаську церкву, котра нині числиться як пам’ятка архітектури місцевого значення, збудували у 1890 році. Село ж Даничі виникло на цих землях на початку ХІV століття. Тривалий час поселення згадували як родову маєтність одного з найдревніших родів любецької шляхти – Даничів. Хто зводив церкву – невідомо, але явно не простий сільський майстер.

Спаський храм є одним із небагатьох високохудожніх дерев’яних творів культових споруд. Головна родзинка церкви – гранчаста апсида і дзвіниця з боку західного фасаду. Центральну дільницю вінчає восьмерик із наметовим верхом і маківкою. Будівля прикрашена кокошниками та набірним фризом. Попри свій доволі поважний вік, храм виглядає приємно, але так було не завжди. В часи войовничого матеріалізму церква виглядала похмуро, її засмальцьовані стіни більш, ніж виразно свідчили про занедбаність.

На початку 80-х років райком партії вирішив, що однієї діючої церкви в районі достатньо. На той час на Ріпкинщині з діючих була всього одна церква, також дерев’яна – Троїцька (збудована 1897 року), розташована в селі Грабів. У самих Ріпках храму не було взагалі. Загалом же за Ріпкинським районом числилося чотири дерев’яні храми: окрім майже одночасно зведених церков у Даничах та Грабові, були ще храми у Сибережі (Миколаївський, зведення якого датують 1906 роком) та в Буянках (Михайлівська церква, 1887-88 роки).

Розпорядження про знесення Спаського храму в Даничах надійшло з райкому партії. Руйнувати культову споруду з місцевих не наважився ніхто, боялися людського осуду. Тож виписали «пекельний» бульдозер аж із Замглаю, де була розташована одна з військових частин. Тільки-но бульдозер наблизився до стін храму, то одразу ж зламався. Солдат-строковик не наважився лізти у двигун і покинув «пекельну» машину. Про спробу руйнації церкви стало відомо в Чернігові. Аби вберегти дерев’яний храм від знесення, тодішній єпископ клопотав перед обкомом партії про можливість здійснення богослужінь. Так, після невдалої спроби знесення пам’ятки архітектури в середині 80-х років у храмі знову залунало Боже слово.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора, zemlyaivolya



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 833 | Теги: Даничі, церква, атеїсти | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar