реклама партнерів:
Головна » 2016 » Березень » 21 » Для відродження Любеча треба: якісна сфера послуг + трохи фантазії
19:12
Для відродження Любеча треба: якісна сфера послуг + трохи фантазії
Для відродження Любеча треба: якісна сфера послуг + трохи фантазії На цьому акцентували увагу під час круглого столу у Любечі, що зібрав представників влади, бізнесу та громадськості.
На порядку денному — культурно-духовний розвиток та співпраця задля відродження історичного місця.

До обговорення приєдналися і заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова та перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

Любеч — селище з багатовіковою історією та безліччю стародавніх пам’яток.

Історична довідка:
Слов'янські поселення на місці Любеча існували вже в перші століття нашої ери. Вперше його згадано в «Повісті минулих літ» під 882 роком, коли київський князь Олег захопив його й настановив тут свого посадника. У договорі Олега з греками під 907 роком Любеч значиться серед інших міст України-Русі. 949 — це велике торгове місто згадує візантійський імператор Костянтин VII Багрянородний у трактаті «Про управління імперією».

В ХІ—ХІІ столітях Любеч став одним із найзначніших міст Чернігово-Сіверської землі. Наступні два століття він був центром удільного князівства. 1097 — відбувся Любецький з'їзд князів Київської Русі, який остаточно закріпив феодальний принцип «каждо да держить отчину свою». Славиться Любеч і духовною спадщиною, зокрема монастир Св. Антонія.

Втім, зараз більшість пам’яток потребує ремонту, а деякі — відбудови, а це — значні капіталовкладення.

Під час обговорення Наталія Романова зазначила, що сьогодні громада має не просто чекати допомоги від держави, а й вчитися заробляти самостійно.

— Звичайно, культурна спадщина має бути доступна для всіх охочих з нею ознайомитися. Однак, інших людей варто зацікавити. Любеч має скористатися надбаним: цікаво презентована історія сформує бренд. Він заохочуватиме туристів, а вони залишатимуть тут гроші, — сказала вона.

Валентин Мельничук наголошував на необхідності розвитку інфраструктури: туристичні центри мають бути прилаштовані до звичайних людських потреб.

Також представники обласної влади спонукали любецьку громаду активніше брати участь у державних програмах та не боятися пробувати власні сили у міжнародних грантах.

Згадувалося і про співробітництво із містами-сусідами. До слова, присутні на обговоренні представники міськради Славутича підтвердили свою готовність до співпраці та запропонували конкретні механізми взаємодії у сфері культури та соціальних послуг. Серед ідей: розробка туристичного маршруту ЧАЕС — Любеч.

За круглим столом шукали вирішення й інших проблем селища: розширення кладовища, узаконення сміттєзвалища. Говорили і про ремонт доріг та дитсадка.

Втім, вирішенню більшості питань заважає відсутність Генерального плану забудови Любеча.

У результаті обговорення було вирішено створити робочу групу з питань соціально-культурного розвитку селища, до складу якої увійшли представники місцевої громади, керівництва району та області.

Принагідно делегація оглянула деякі культурні пам’ятки та вшанувала пам'ять загиблих за рідну землю.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 897 | Теги: архітектура, Любеч | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar