реклама партнерів:
Головна » 2016 » Березень » 19 » Громада Ніжина: ми проти підвищення ціни на проїзд!
16:52
Громада Ніжина: ми проти підвищення ціни на проїзд!
Громада Ніжина: ми проти підвищення ціни на проїзд! З початку минулої весни у Ніжині «точаться» суперечки щодо доцільності підняття вартості проїзду у громадському транспорті з 2.50 до 3.50. Нині ж перевізники хочуть збільшити проїзд з 3.50 до 4.50. Перевізники наполягають — громадськість обурюється.

Чому це так і взагалі, чи можна цю ситуацію змінити обговорювалося 18 березня на громадських слуханнях, де зібралися перевізники, чиновники та громадськість, серед яких переважна більшість — люди похилого віку.

З чого все почалося?

Нещодавно в ряді ЗМІ з’явилась інформація про те, що проїзд в громадському транспорті Ніжина здорожчає. Як виявилось, міська влада справді розглядає питання підвищення тарифу, бо приватні перевізники, які здійснюють перевезення маршрутками, ініціювали знову перегляд тарифів. Тож щодо наданих перевізниками розрахунків по кожному маршруту окремо, виконавчий комітет міської ради вирішив збільшити тариф. Ця цифра коливається від 4.37 грн. до 4.59 грн. Дане рішення оприлюднили у комунальній газеті та на офіційному веб-сайті.

З даного рішення намагався розпочати громадські обговорення заступник міського голови Григорій Олійник та громада зразу ж взяла все в штики, зокрема активістка Наталія Усова.
Вона назвала підвищення вартості проїзду шельмуванням, як міської влади так і перевізників, а прорахунки непрозорими та неправильними. Потім наголосила, що висновки травневого подорожчання проїзду розглядаються в суді. Активістка запевнила, що тарифна політика має бути збалансована та відповідати інтересам громади.

Світлана Борисюк, взагалі з підозрою віднеслась до того, чи відповідає дане зібрання формату громадських слухань.
«У робочий час, без публічного та завчасного інформування людей про слухання з питання підвищення тарифів пасажирських перевезень — така прискореність розгляду питання викликана певними обставинами. Треба сказати, що у квітні 2015року народна рада обговорила непрозорість обчислень та завищену вартість проїзду в Ніжині порівняно з іншими містами — і підготувала обґрунтований запит до прокуратури. Прокуратура побачила у викладених фактах ознаки порушення з боку місцевого самоврядування і передала справу до територіального Антимонопольного Комітету (АК) у Чернігові. АК звернувся до нашого виконавчого комітету за додатковою інформацією, отримавши її сформував подання з попередніми висновками про порушення та надіслав їх у виконавчий комітет (ВК). Виконком засідав 31 серпня 2015р та піддався на емоційні плачі запрошених перевізників про їх зубожіння, і не включив до розгляду навіть рекомендації Антимонопольного комітету. Невдовзі, на сесії міської ради тільки 9 з 46 присутніх депутатів звернули увагу на висновки АК про порушення щодо тарифів. У цей час АК, зважаючи на бездіяльність органів місцевого самоврядування, подає позивну заяву до суду, в якій йдеться про те, щоб зобов’язати виконавчий комітет скасувати незаконні рішення про встановлення тарифів по 3грн.50коп. та стягнути кошти у бюджет міста, як незаконно — отриману вигоду суб’єктами господарювання . Міській владі не вдалося оскаржити це подання до суду. Попередній розгляд справи у господарському суді м.Чернігова буде уже у вівторок, 22 березня», — додала активістка.
Далі оберту набирали висловлювання, які можна акумулювати в одне — матеріальне зубожіння населення та неплатоспроможність. Зокрема, свою петицію висловили медики, в особі голови профспілки Тетяни Кедрової, яка назвала оптимальну ціну на проїзд — 3 гривні. Обурювався з приводу цін на проїзд й голова профспілки освітян В.Сорокін, а голова ради ветеранів Л.Алексєєнко просила, аби пільгові категорії їздили за 1 гривню, як в Прилуках, або ж хоча б — за 2. Говорили й за дітей:1 гривня за проїзд(в шкільні і у вихідні дні) — така вартість має не збільшуватись протягом року. Не обійшли й віддалені райони міста, які потребують додаткових рейсів.

При розрахунку вартості проїзду, треба було б почати з основного — пасажиропотоку. Але виникає питання: як порахувати кількість людей в автобусах, де не видають квитки та визначити кількість пасажирів в маршрутках. Перевізники з цим не погоджуються, хоч і визнають, така проблема існує. На сам кінець було озвучене слушне зауваження: «Перше подорожчання проїзду мотивувалося з дорожчанням бензину та газу. Нині вони дещо впали в ціні. Чому ж тоді проїзд не знижується, а навпаки «повзе» вгору?!»

Як висновок, зібранням складено та підписано протокол зборів громадян, в якому записане наступне:
- Н.Усова має довести почату справу з тарифами до кінця.
-Заступник міського голови С.Осадчий повинен подати до податкової інформацію стосовно кількості одиниць перевезень та виданих квитків, які до речі у місті видає тільки маршрут №14.
- Міській владі врахувати думку громади проти підняття цін на проїзд, а також збалансувати інтереси громади та перевізників.
- Влада має вивчити всі документи щодо нарахування тарифів та знизити вартість проїзду до 3 гривень, а пільговикам до 1 грн.
- Не виносити на виконком, засідання якого відбудеться 24 березня, питання вартості проїзду. Адже воно є недопрацьованим.
- Створити ініціативну групу, як незалежний експерт щодо перевірки вартості проїзду.
- Влада має взяти за обов’язок брати до уваги рішення та дослідження стосовно вартості проїзду.
- Повідомити дату організації громадських слухань перед затвердженням на виконкомі вартості проїзду.
- Зробити збалансований графік руху маршрутів і вивісити його на зупинках.
- Вимоги громадських зборів виконати до першого квітня 2016 року.

Щодо всіх економічних аспектів тарифу однозначно мають визначитись фахівці. Але ситуація, має бути чітко зрозуміла простому люду. Все має бути економічно – обґрунтованим, і ніжинці повинні знати, за що вони платять.

Джерело: Нежатин



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1091 | Теги: тарифи, Ніжин, громадський транспорт | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar