реклама партнерів:
Головна » 2016 » Жовтень » 19 » Громадська організація, що вплинула на хід історії
19:08
Громадська організація, що вплинула на хід історії
Громадська організація, що вплинула на хід історії Українська Гельсінська група – правозахисний рух, який діє в нашій державі уже сорок років. Члени організації відіграли значну роль у проголошенні й становленні незалежності України й створенні дійсно демократичної країни, де права і свободи громадян – не порожні слова. Сорокаріччя організації відзначали в обласному історичному музеї.

Українська Гельсінська група була створена 9 листопада 1976 року. Це було об’єднання небайдужих людей, які боролися за права людини та, як могли, перешкоджали їх порушенню.

Чи не всі члени групи були жорстоко покарані радянською владою. Наш земляк, Левко Лук’яненко, відсидів у таборах 28 років. Його випустили звідти останнім з-поміж усіх в’язнів, оскільки він не писав прохань про помилування.

Під час круглого столу до обласного історичного музею було передану особисту річ Левка Лук’яненка – диктофон. Він носив його скрізь за собою і записував усі публічні розмови, аби уникнути наклепів з боку НКВД. Також колекції музею поповнили: випуск проукраїнської радикальної газети «Неспокій» та один з протоколів зборів першої політичної партії новітнього типу — «Української республіканської партії».

Сюжет Чернігівської регіональної філії НТКУ.





Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 857 | Теги: Анатолій Шацький, УГС, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar