реклама партнерів:
Головна » 2020 » Лютий » 29 » Історія шахових змагань Чернігівщини. 12. Перша зірка ніжинських шахів В. Єршов
21:14
Історія шахових змагань Чернігівщини. 12. Перша зірка ніжинських шахів В. Єршов
Історія шахових змагань Чернігівщини. 12. Перша зірка ніжинських шахів В. Єршов Шахові зірки 1920-х найчастіше являли собою нове покоління, яке не мало зв’язку з попередньою епохою, і тому їх прізвища у багатьох випадках нам мало що говорять. Немов метеорити, вони несподівано з’являлися на горизонті начебто нізвідки, і так само раптово безслідно зникали. Лише одиниці залишали по собі більш серйозну пам’ять. Одним із таких «метеоритів» став ніжинець В.Єршов – яскраво спалахнув і ледь не миттєво сховався за обрієм. Однак «спалах» припав на перший чемпіонат України, тому, попри швидку зміну місця проживання, його шахова біографія мала невеличке продовження.

Вперше Єршов спливає на чемпіонаті України 1924 року. Ось так: нічого не було чути, і відразу з’являється серед учасників не якогось там турніру, а прем’єрного чемпіонату України! Як він туди потрапив? Напевно, виграв відбірковий турнір.
Проведений влітку 1923 року 1-й конгрес Всеросійської шахової спілки дав потужний імпульс розвитку шахового життя на місцях по всьому СРСР. І якщо в Україні про чемпіонат республіки почали говорити ще в 1921-му, то лише тепер справа зрушила з місця. Водночас із чемпіонатом запланували «з’їзд аматорів» задля організації Всеукраїнської шахової спілки. А для визначення представників на з’їзд та турнір у багатьох містах і губернських центрах відбулись відбіркові змагання. Отже, присутність у фіналі представника Чернігівщини наводить на думку, що якийсь турнір у губернії таки мав пройти. Схоже, організовувався він наспіх, а місцева преса ніякої уваги змаганням не приділила. Власне, чому дивуватися, адже ніяких шахових традицій Чернігівщина на той час не мала. Поодинокі шахісти, згадувані нами у попередніх публікаціях, або взагалі безслідно зникли після революції (Классен, Бржеський), або ж змінили місце проживання (Шестериков) чи відійшли від шахів (Андріяшев). І на початок 1924-го всі відомі нам турнірні баталії на теренах Чернігівщини обмежуються лише студентською першістю Чернігова весною 1923 року.
Чи грав у відбірковому турнірі Микола Вербицький? Навряд. До літа 1924-го ми не бачимо жодних слідів його присутності в шаховому житті. Та й виглядає на те, що Микола Михайлович (який мав першу категорію) грав сильніше за Єршова (друга категорія).
Отже, 29 березня 1924 року в приміщенні клубу «Цукротресткому» в Києві стартував перший чемпіонат України. На старт вийшли 11 учасників: майстер Федір Богатирчук, сім першокатегорників, три шахісти другої категорії. Грали шість днів на тиждень. Регламент турніру: дві години на 30 ходів і далі по годині на кожні наступні 15 ходів. Починали в 17.00, о 21-й починалася годинна перерва і потім гра тривала з 22.00 до першої години ночі.
В. Єршов не зміг скласти серйозної конкуренції суперникам, серед яких не зустрічаємо жодної випадкової постаті. Він програв всі 10 партій і безславно завершив виступ з нулем у графі «набрані очки». Хоча такий результат не зовсім відображає шаховий рівень ніжинця, про що красномовно свідчать результати інших його виступів. Єршов влітку виграв чемпіонат Ніжина та поділив 3-4 місця на першому губернському чемпіонаті (7,5 очок з 14-ти).
Але вже в 1925-му переїхав на Донеччину, в Артемівськ. Він сходу виграв чемпіонат міста (9 очок з 10-ти), а в 1926-му став переможцем першого чемпіонату Донбасу. І отримав путівку на 4 чемпіонат України в 1927-му в Полтаві (4,5 очка з 15-ти і 14 місце), де виступав разом із Вербицьким (поділив 3-5 місця). «Ершов неплохо ведет середину и начало партии, но слаб в концах» – писав Олексій Алєхін для журналу «64». До того ж у другій половині першості Єршов потерпав від втоми, не витримуючи щоденні 8-годинні ігрові марафони.
А вже на початку 1928-го В. Єршов стане переможцем… першості Ніжина (13 очок з 14-ти). Власне, з Єршовими існує певна плутанина, у ніжинських змаганнях того часу фігурують двоє чи троє Єршових з різними ініціалами. Але чи це різні особи, чи просто різні написання одного імені – сказати не беремося. Принаймні, одночасно вони не грали. Та якби там не було, а надалі В. Єршов зникає з шахової орбіти й подальша доля першої шахової зірки Ніжина нам невідома.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,
спеціально для «Чернігівського формату»



Таблиця першого чемпіонату України 1924 р.




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 518 | Теги: шахи, історія, Чернігівщина, Сергій Горобець | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar