реклама партнерів:
Головна » 2016 » Березень » 30 » "Крим-це Україна" - відкрилася виставка в Чернігівському обласному художньому музеї
17:33
"Крим-це Україна" - відкрилася виставка в Чернігівському обласному художньому музеї
На виставці представлені живописні твори з фондів музею,а також надані Чернігівським обласним осередком Національної спілки художників України.

Оскільки тема Криму зараз є особливо актуальною, то логічним продовженням відкриття виставки стала презентація документального фільму «Острів Крим. Дежавю» та зустріч з режисером Ігорем Чайкою.

На художній карті України мистецтво Криму залишається малодослідженим у контексті вітчизняного культурного процесу. Однак питання регіональної культурної автентичності набуває нової актуальності, зважаючи на проблеми збереження цілісності української держави, культурно-суспільної інтеграції всіх її регіонів, кожен з яких додає до загального цілого особливості свого неповторного історичного та культурного досвіду.

Крим завжди славився мальовничістю, а його краєвиди, сповнені сонцем, теплом, яскравими барвами, в усі часи надихали поетів і письменників, музикантів і художників. Кінематографісти використовували півострів для зйомок фільмів, в яких потрібно було показати Італію, Іспанію, Францію, Грецію.

Із цією землею нерозривно пов’язаний життєвий і творчий шлях Івана Айвазовського та Миколи Самокиша. Історично півострів був улюбленим місцем відпочинку творчої еліти. У Гурзуфі 1910 року К.. Коровін побудував художню майстерню, де гостювали і працювали В. Сєров, В. Суріков, І. Шишкін, Ф. Васильєв. З 1947 р. вона стала Будинком творчості імені К. Коровіна, куди більше століття приїздили відпочивати і працювати художники з усього світу.

Організатором школи кримського образотворчого мистецтва вважається Микола Самокиш (1860-1944), який започаткував у Сімферополі власну художню студію, де згодом було відкрито художнє училище. У цьому навчальному закладі сформувався особливий стиль із енергійною манерою письма і оптимістичною кольоровою гамою, що тяжів до імпресіонізму. Саме з цими особливостями нині асоціюється кримська школа живопису – дуже своєрідна і легко впізнавана завдяки візуальній легкості та яскравості.

Художнє мистецтво Кримського півострова з ХІХ ст. і до сьогодення налаштоване на діалог із сучасною українською та світовою культурою. Художні традиції Криму примножили естетичні цінності вітчизняного мистецтва і стали невід’ємною складовою українських і світових культурних процесів.

За інформацією Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 862 | Теги: художній музей Галагана, Крим-Україна, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar