реклама партнерів:
Головна » 2017 » Листопад » 16 » Нацбанк може припинити випуск дрібних монет
19:36
Нацбанк може припинити випуск дрібних монет
Нацбанк може припинити випуск дрібних монет Впровадження запропонованого Національним банком України механізму округлення до 10 копійок з припиненням карбування монет дрібних номіналів дасть змогу регулятору економити близько 91 млн грн на рік на випуск і транспортуванні монет.

Про це повідомив журналістам директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко. «Округлення до 10 копійок за механізмом, який ми пропонуємо, з припиненням карбування і транспортування монет дрібніших номіналів, дасть змогу нам заощаджувати близько 91 млн грн на рік», - сказав Зайвенко.

За його словами, витрати НБУ на випуск монет дрібних номіналів на сьогодні в кілька разів перевищують номінал таких монет. «За останні чотири роки Національний банк витратив на карбування і транспортування розмінних монет в середньому 160 млн грн», - сказав він.

Як повідомлялося, Національний банк оприлюднив для громадського обговорення проект рішення, яким пропонує припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, округляючи загальну суму покупки за готівку за відсутності монет у покупця і продавця.
При безготівкових розрахунках округлення не буде.
Як пояснили в НБУ, примусове вилучення з обігу монет дрібних номіналів поки що не планується, оскільки регулятор розраховує на поступове зниження їх обсягу в обігу за рахунок припинення карбування таких монет.
У вересні 1996 року в Україні було проведено грошову реформу, в результаті якої єдиним законним засобом платежу на території України стала українська гривня.
На сьогодні в обігу перебувають купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок і 1 гривня.
Згідно з чинним законодавством, виготовлення і зберігання банкнот і монет, встановлення їх номіналів, платіжних ознак і дизайну, а також порядку заміни пошкоджених банкнот і правил їх випуску в обіг відноситься до виняткової компетенції Національного банку України.

Джерело: УНІАН



Категорія: ЕКОНОМІКА | Переглядів: 1544 | Теги: грошова реформа, дрібні монети, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar