реклама партнерів:
Головна » 2023 » Вересень » 22 » «Найголовніше – бізнес залишається і розвивається саме на Чернігівщині»
19:34
«Найголовніше – бізнес залишається і розвивається саме на Чернігівщині»
«Найголовніше – бізнес залишається і розвивається саме на Чернігівщині» Виклики та проблеми, з якими стикаються підприємці на звільнених від російських військ територіях, обговорили сьогодні учасники міжрегіонального круглого столу «Відновлення ділової активності в умовах війни: національний та регіональний аспекти» в Івано-Франківську. Захід відбувся в межах реалізації проєкту «Відновлення економіки на звільнених територіях», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI IV).

Серед учасників – представники уряду, органів влади, ТПП та бізнесу з різних куточків України. Від Чернігівщини – однієї із шести областей-учасниць проєкту «Відновлення економіки на звільнених територіях» – долучився онлайн перший заступник начальника ОВА Костянтин Мегем, поінформувавши зібрання про наявну бізнес-ситуацію в області.

Так, російська агресія завдала значної шкоди економічному потенціалу Чернігівщини. Зокрема, маємо зменшення обсягів виробництва у промисловості та сільському господарстві, відповідно – експорту. Але, попри руйнування/пошкодження інфраструктури та логістичних ланцюжків, самих підприємств (наразі про пошкодження заявили близько 500 суб’єктів), засміченість території вибухонебезпечними предметами, постійні обстріли прикордоння, бізнес області поступово оговтується від втрат та адаптується до нових умов.

«Найголовніше – бізнес залишається і розвивається саме на Чернігівщині. Суттєвої релокації не відбулося – є приклади тільки окремих підприємств. 90% суб’єктів господарювання відновили свою діяльність, хоч і не на повну потужність, намагаються рухатися вперед, незважаючи на супутні проблеми. Наші підприємці дуже активні. Вони пристосовуються під реалії і шукають можливості розв’язати будь-яку ситуацію. Крім того, маємо дуже суттєву підтримку бізнесу з боку держави. Також працюємо з міжнародними партнерами, які допомагають малому та середньому бізнесу», – наголосив Костянтин Мегем.

Як зазначив перший заступник начальника ОВА, Чернігівщина – досить складна територія в плані ведення бізнесу, тому що це одна з найбільших областей України з низькою щільністю населення. До того ж не додають привабливості у залученні інвестицій північні сусіди: потрібно шукати нові ланцюги постачання продукції та її реалізації.

Втім, проблеми Чернігівської області знайомі й іншим регіонам, зокрема Сумщині, що має найдовшу протяжність кордону з країною-агресоркою.
Під час заходу представники різних регіонів мали змогу поділилися досвідом розвитку бізнесу на своїх територіях, обмінятися контактами для налагодження співпраці.
Зі свого боку, заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна нагадала про стимулювальні інструменти для бізнесу від держави, зокрема проєкт «єРобота».

Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації




Категорія: ЕКОНОМІКА | Переглядів: 9468 | Теги: російсько-українська війна, бізнес, Чернігівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar